HGD odsjeci

Geofizički odsjek
Geomatematički odsjek
Odsjek za gline
Odsjek za hidrogeologiju
Odsjek za inženjersku geologiju
Odsjek za mineralogiju
Odsjek za paleontologiju
Odsjek za sedimentologiju i stratigrafiju
Odsjek za sport
Odsjek za zaštitu geološke baštine
Studentski odsjekHrvatsko geološko društvo


Hrvatsko geološko društvo je dobrovoljna strukovna udruga koja okuplja geologe, te osobe koje se zanimaju za geologiju, kao i institucije iz područja geoloških znanosti.

Cilj i svrha djelovanja društva je promicanje djelatnosti geologa i razvoj geologije kao znanstvenog područja. Osobiti zadaci društva su unapređivanje stručnog i znanstvenog rada u geološkoj struci, razvijanje geologije, širenje geološkog znanja te stručno i znanstveno usavršavanje članova.

Rad društva ogleda se u organizaciji i održavanju javnih znanstvenih skupova, stručnih sastanaka, tribina, objavljivanje znanstvenih radova članova društva kako u domaćoj tako i u inozemnoj literaturi.
HGD - novosti


XVIII. mađarski i VII. hrvatsko-mađarski geomatematički kongres

18.02.2015.


XVIII. mađarski i VII. hrvatsko-mađarski geomatematički kongres s međunarodnim sudjelovanjem održat će se od 21. do 23. svibnja 2015. godine u Morahalomu u Mađarskoj.

Suorganizator je Geomatematički odsjek HGD-a.   

Pogledajte web stranicu kongresa (http://geomatanket.oslenytan.hu/) za više informacija.


Poziv na predavanje

16.02.2015.


Budući da su se u Hrvatskoj, uz postojeća tloznanstvena i arheološka istraživanja, intenzivirala istraživanja kvartarnih sedimenata, kako bismo išli u korak sa svjetskim trendovima, nužno je educirati znanstvenike u primjeni tako pristupačne metode.

Stoga smo odlučili organizirati dvotjedni intenzivni tečaj mikromorfologije u Hrvatskom geološkom institutu, Zagreb, Sachsova 2, od 17. do 28. kolovoza, 2015. godine. Takvi se tečajevi već godinama organiziraju diljem svijeta. Pozvali smo predavače koji su vrhunski svjetski autoriteti iz tog područja: Prof. Georges Stoops, Prof. Rosa Maria Poch i Prof. Vera Marcelino, a i naši znanstvenici će održati nekoliko predavanja.

Tečaj će biti cjelodnevan i interaktivan, tako da će, uz slušanje predavanja, polaznici sami analizirati preparate na mikroskopima. Zbog broja dostupnih polarizacijskih mikroskopa, broj polaznika ograničen je na 20. Osim geologa, očekujemo prijavljivanje tloznanstvenika, arheologa i geografa.


Priprema orijentiranih uzoraka i mikroskopskih preparata može se raditi u našem Institutu. Uzorkovanje je jeftino, analitika daje puno podataka i moguća je pohrana uzorka u formi mikroskopskog preparata.

1st Circular of the Micromorphology Workshop
Registration Form

 


Poziv na predavanje

04.02.2015.


U okviru sastanka grupe za gline održati će se i predavanje doc.dr.sc. Sabine Strmić Palinkaš: " Primjena kratkovalne infracrvene spektroskopije (SWIR) u istraživanjima epitermalnih i geotermalnih okoliša: Primjeri s Novog Zelanda".

Pozivam sve zainteresirane za tu temu da nam se pridruže na predavanju. Predavanje će se održati u četvrtak, 05.02.2015. u 14h u vijećnici Rudarsko –geološko – naftnog fakulteta. U slučaju da se ostvari loša vremenska prognoza, o eventualnom otkazivanju predavanja obavijest ćete dobiti do 10h u četvrtak ujutro.Tjedan RGNF-a 01.-05.12.2014.

24.11.2014.


Događanja na Fakultetu odvijati će se u razdoblju od 01.-05.12.2014.

 U razdoblju prije Sv. Barbare (4.12) i Skoka preko kože (5.12.) predviđena su tematska predavanja uglednih stranih i domaćih predavača R-G-N struka (Geološki, Naftaški i Rudarski dan) i promocija nove knjige autora s RGNF-a.

Više informacija

Poziv na predavanje

13.11.2014.


HRVATSKO GEOLOŠKO DRUŠTVO
poziva Vas na predavanje

Dr.sc. Tonći GRGASOVIĆ

Hrvatski geološki institut

HIMALAJA do podnožja Mt.Everesta i nazad  

Predavanje će se održati
četvrtak, 20.11.2014. s početkom u 17h
u Viječnici RGNF-a
 

MEĐUNARODNI SKUP 100-ta OBLJETNICA ROĐENJA AKADEMKINJE VANDE KOCHANSKY-DEVIDÉ

30.09.2014.


Dragi kolege i prijatelji,

u travnju 2015. godine navršit će se stotinu godina od rođenja naše profesorice, znanstvenice i mentorice, akademkinje Vande Kochansky-Devidé. Ponosni smo na njezin doprinos hrvatskoj prirodoslovnoj znanosti i želimo taj događaj obilježiti aktivnostima u kojima je ona sudjelovala cijelog svog radnog vijeka – znanstvenim i stručnim predavanjima, ekskurzijom i prigodnom izložbom.

Pozivamo vas da nam se pridružite i unaprijed se radujemo vašem dolasku!

Organizacijski odbor

Prijavu za sudjelovanje je potrebno poslati najkasnije do 15. 12. 2014. godine.

Pogledajte web stranicu skupa za više informacija.


5. hrvatski geološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

30.09.2014.


5. hrvatski geološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem održat će se od 23. do 25. rujna 2015. godine u hotelu Osijek, Šamačka 4, 31000 Osijek, R. Hrvatska. U istom kompleksu hotela organiziran je i smještaj za sudionike kongresa.

Prijavu za sudjelovanje je potrebno poslati najkasnije do 15. veljače 2015. godine.

Pogledajte web stranicu kongresa za više informacija.


Upoznaj Zemlju - zaviri u mikroskop!

09.09.2014.


Naša interaktivna izložba "Upoznaj Zemlju - zaviri u mikroskop!" više nije nova stvar. Da je priznata, potvrđuje i činjenica da smo ponovno dobili poziv za Znanstveni piknik koji, na nivou svih disciplina, prezentira znanost baš onako kako mi to radimo u školama. Šteta bi bilo to propustiti, kad smo već tako uhodani.

Prijavili smo se i prihvatili su nas. U nedjelju 14. rujna u parku kod Boćarskog doma bit ćemo u jednom od balona (u prvom!). Izložba će trajati od 10 do 19 sati. Prošle godine, kad su se već svi “pokupili”, kod nas su još uvjek djeca stajala u redu kod lupa. Prezentiramo fosile, stijene, minerale, rude, imamo nešto postera, geološku kartu, lentu, lupe, maketu... U pripremi i provođenju izložbe aktivno sudjeluje 17 članova Društva, a Vaš posjet će nas jako razveseliti. E, da, i nemojte zaboraviti male, njima je ta izložba ipak najzanimljivija.  :-)


Poziv na predavanje

09.09.2014.


PREDAVANJE

Dr. David Domínguez Villaru

“Past climate recorded in caves from the Balkans: Scientific experience from an outsider”.

SRIJEDA, 17.09.2014. U 14.05

u predavaonici Geološko-paleontološkog zavoda
(Horvatovac 102a).


Poziv na ekskurziju "Tragovima dinosaura" u Istri

10.04.2014.


Pozivamo Vas da nam se pridružite na ekskurziji ''Tragovima dinosaura'' u Istru. Dvodnevna ekskurzija  održat će se 10. i 11.5. (subota i nedjelja).

Kotizacija za članove HGD-a iznosi 450,00 kn (u slučaju 50 sudionika), a za sudionike koji nisu članovi Društva 500,00 kn. U kotizaciju je uključen prijevoz autobusom, noćenje (polupansion), ulaznica za NP Brijuni i ručak u nedjelju.

Prijavu možete poslati do petka, 25.4. na mail adresu marija.bosnjak@hpm.hr

 

Kotizaciju možete platiti kod sljedećih članova:

Hrvatski geološki institut
- Lidija Galović, lidija.galovic@hgi-cgs.hr

INA d.d.
- Morana Hernitz Kučenjak, morana.hernitz-kucenjak@ina.hr

Prirodoslovno-matematički fakultet
- Karmen Fio, karmen.fio@gmail.com

Hrvatski prirodoslovni muzej i ostali
- Marija Bošnjak, marija.bosnjak@hpm.hr


Ekskurzija - Tragovima dinsauraGeološko poslijepodne na PMF-u

31.03.2014.


I ove ce se godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu održati Otvoreni dan, kada su vrata fakulteta otvorena i svi imaju prilike posjetiti različite odsjeke koji će se predstavljati s određenim predavanjima i radionicama za djecu različitih dobnih skupina (osnovna i srednja škola).

 

Mi Vas ovim putem pozivamo da posjetite Geološki odsjek PMF-a i da sudjelujete s nama u Geološkom poslijepodnevu koje ce se odvijati od 16-20h u prostorima Geološkog odsjeka PMF-a, Horvatovac 102a. Predavanja i radionice su prihvatljiva i za sadašnje i buduće geologe, i sve koji se tako osjećaju :)

 

Na raspolaganju je više predavanja i radionica:

 

PREDAVANJA

- 16:00 h - Jasenka Sremac: Živi fosili

- 17:00 h - Pavao Vrbanec i Sara Matešić: Geološka čuda (+ KVIZ)

- 18:00 h - Petra Šnajder: Evolucija Svemira

- 19:00 h - Dorotea Drempetić, Hrvoje Kosanović, Iva Olić i Mirna Švec: Imena luda nalaze se... i u paleontologiji

 

RADIONICE

- 16:00-20:00 h - Papirnati svijet dinosaura

- 16:00-20:00 h - Kristalni origami

- 16:00-18:00 h - Tko je ukrao vrtnog patuljka?

- 18:00-20:00 h - Od gipsa do fosila

- 16:00-20:00 h - Čemu sve nam minerali služe?

 

- upotreba minerala u svakodnevnom životu GEOLOŠKA ZBIRKA - MAKRO- i mikro-SVIJET fosila i minerala - biti će otvorena od 16-20 h.32. redovita izborna skuština HGD-a

29.11.2013.


Poštovane članice i članovi Hrvatskoga geološkog društva,


pozivamo Vas na 32. redovitu izbornu skuštinu HGD-a koja će se održati u petak, 13. prosinca 2013. godine s početkom u 17 sati u prostorijama Geološko-paleontološkog zavoda PMF-a, Horvatovac 102a.

-----------------------------------------
U okviru Skupštine održat će se predavanje Slobodan Kolbah i Mladen Škrlec: (Geotermalna Energija d.o.o. za izradu rudarskih projekata geotermalnih sustava)

ISTRAŽIVANJE I KORIŠTENJE GEOTERMALNE ENERGIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Geotermalne i mineralne vode dubokih vodonosnika
Panonskog sedimentnog bazena
-----------------------------------------
Nakon formalnog dijela Skupštine pozivamo Vas na aukciju izložbe fotografija Gea uz prigodni domjenak.


Izložba Gea 2013.

30.10.2013.


Imamo čast pozvati Vas na otvorenje izložbe fotografija Gea 2013. pod nazivom ''mikroGea vs. makroGea''.
Otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak, 4.11. u prostorijama Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, Demetrova 1, Zagreb s početkom u 13 sati.


Izložba je natjecateljskog karaktera. Stoga Vas pozivamo da dođete, pogledate i odaberete Vama najljepše fotografije te glasanjem sudjelujete u izboru tri najbolje fotografije. Na godišnjoj skupštini HGD-a u prosincu proglasit ćemo pobjedničke fotografije.

Sredstva prikupljena prodajom fotografija na aukciji u prosincu bit će donirana u humanitarne svrhe.

Izložba je u prostorijama Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja otvorena do petka 15. 11., nakon čega će se prema rasporedu održati u prostorijama Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta od 18. studenog do 6. prosinca 2013.


Organizacijski odbor izložbe Gea 2013.


HGD na Znanstvenom pikniku 2013.

23.10.2013.


HGD na Znanstvenom pikniku 2013.

Zahvaljujemo organizatorima na pozivu i nadamo se da se vidimo sljedeće godine!

 


Digitalna knjižnica radova na hrvatskom jeziku

30.09.2013.


1. Digitalna knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti: Rad (1867-2010)

2. Digitalna knjižnica Matice hrvatske:

- SLIKE IZ GEOLOGIJE

- SLIKE IZ RUDSTVA

3. Izdanja HGD – Geomatematički odsjek:

- NEURONSKI ALATI U GEOLOGIJI LEŽIŠTA UGLJIKOVODIKA

- GEOMATEMATIČKI RJEČNIK


4. Sveučilište u Rijeci:
Rječnik pojmova u primijenjenoj geologiji i geološkom inženjerstvu


5. Hrvatsko strukovno nazivlje
StrunaRječnik pojmova u primijenjenoj geologiji i geološkom inženjerstvu

05.06.2013.


Sa zadovoljstvom vam šaljemo još jednu izvrsnu vijest vezanu za uporabu hrvatskog nazivlja u našoj struci.

Na mrežnim stranicama Sveučilišta u Rijeci (e-knjižnica) objavljen je ''Rječnik pojmova u primijenjenoj geologiji i geološkom inženjerstvu'' čiji je autor prof. dr. sc. Čedomir Benac, redoviti profesor Građevinskog fakulteta u Rijeci.

Rječnik je interaktivan, sadrži 408 pojmova i 60 fotografija. Ima status sveučilišnog priručnika. Korištenje rječnika je slobodno i može se preuzeti ovdjePostani član HGD-a!


Burza rada


Vijesti HGD-a 50/2

Novi broj vijesti HGD-a

 
> Digitalna knjižnica radova na hrvatskom jeziku
 
Neuronski alati u geologiji
Ležišta ugljikovodika

Tomislav Malvić, Marko Cvetković
  
HGD 1951. - 2015. Hrvatsko geološko društvo
www.geologija.hr - info@geologija.hr
powered by pivot.hr