HGD odsjeci

Geofizički odsjek
Geokemijski odsjek
Geomatematički odsjek
Odsjek za gline
Odsjek za hidrogeologiju
Odsjek za inženjersku geologiju
Odsjek za mineralogiju
Odsjek za paleontologiju
Odsjek za sedimentologiju i stratigrafiju
Odsjek za sport
Odsjek za popularizaciju geologije i geobaštinu
Studentski odsjek

 

Hrvatsko geološko društvo


Hrvatsko geološko društvo je dobrovoljna strukovna udruga koja okuplja geologe, te osobe koje se zanimaju za geologiju, kao i institucije iz područja geoloških znanosti.

Cilj i svrha djelovanja društva je promicanje djelatnosti geologa i razvoj geologije kao znanstvenog područja. Osobiti zadaci društva su unapređivanje stručnog i znanstvenog rada u geološkoj struci, razvijanje geologije, širenje geološkog znanja te stručno i znanstveno usavršavanje članova.

Rad društva ogleda se u organizaciji i održavanju javnih znanstvenih skupova, stručnih sastanaka, tribina, objavljivanje znanstvenih radova članova društva kako u domaćoj tako i u inozemnoj literaturi.
HGD - novosti

Novi broj Vijesti HGD-a 56/2

20.07.2020.

Preuzmite WEB HGD Vijesti 56-2

Natječaj za osmišljavanje vizualnog identiteta 70. obljetnice osnutka HGD-a. 

06.07.2020.

Hrvatsko geološko društvo osnovano je 22. prosinca 1951. godine, te će sljedeće godine obilježiti svoju 70. obljetnicu.

Tim povodom Hrvatsko geološko društvo raspisuje natječaj za osmišljavanje vizualnog identiteta obljetnice. Vizualni identitet obuhvaća logo i poster najave same obljetnice.

Pročitajte više:

70. obljetnica - natječaj

GEA 2020. - otvorenje izložbe i poziv na glasanje

17.06.2020.

Hrvatsko geološko društvo (HGD) je strukovna udruga s tradicijom dužom od 60 godina koja kontinuirano širi spektar svojih aktivnosti te još od 2009. godine organizira natječajnu izložbu fotografija naziva GEA. Izložba uobičajeno ima zadanu temu, a tematika ovogodišnje, devete izložbe po redu, veže se uz pojam GE(A)OBAŠTINA.

Uz svoje opće funkcije, kao što su promicanje i razvoj geologije te zaštita njezinih interesa u smislu obrazovanja te stručnog i znanstvenog napretka, HGD je zadnjih godina intenzivirao djelovanje i na području popularizacije struke, kako bi relevantne informacije bile dostupne i onim dijelovima naše sredine koji su manje upoznati s geologijom.

Ove je godine zbog novonastale epidemiološke situacije Organizacijski odbor donio odluku da se izložba otvori u malo drugačijem obliku od prijašnjih godina. Naime ove godine će se izložba otvoriti u digitalnom obliku na platformi Google Forms, te svi koji žele mogu pogledati fotografije i glasati za najbolje tri fotografije. Glasanje je u potpunosti anonimno te napominjemo da se može glasati samo jednom s iste e-mail adrese. Platformi za glasanje možete pristupiti preko poveznice 

Pročitajte više:

GEA 2020 otvorenje izložbe i poziv za glasanje

Poziv na predavanje

10.03.2020.

Zbog novonastale epidemiološke situacije, do daljnjega se otkazuje tribina/predavanje u sjećanje na prof. dr. sc. Josipa Benića Sjetimo se "doktora Joze", najavljena za 19. ožujka 2020. godine s početkom u 12:00 h. 

---------------------
Dana 19. ožujka 2020. godine u 12 sati

prof. dr. sc. Vlasta Ćosović i prof. dr. sc. Jasenka Sremac održat će predavanja u sjećanje na profesora Josipa Benića - Sjetimo se "doktora Joze", koji je preminuo 2016. godine.

Predavanje će se održati u pPredavaonici 008 na Horvatovcu 102a.


Poziv na predavanje

03.03.2020.

Dana 10. ožujka 2020. godine u 13 sati

prof. Vassilis Marinos (potpredsjednik IAEG-a) održat će predavanje pod naslovom: “ The importance of the engineering geological differentiations in application of GSI in the Hoek-Brown failure criteria for rock engineering desig    ”

u organizaciji Odsjeka za inženjersku geologiju HGD-a i Hrvatske nacionalne grupe IAEG-a, u konferencijskoj dvorani HGI-a (Sachsova 2, Zagreb).  

Natječaj za izložbu GEA 2020.

03.02.2020.


Dana 31. siječnja 2020. godine otvara se natječaj za izložbu GEA 2020. Tema ovogodišnjeg natječaja je „GE(A)OBAŠTINA“.

Poziv GEA 2020
Plakat GEA 2020Poziv na predavanje

03.02.2020.


Dana 04. veljače 2020. godine u 11 sati Marko Kudrna Prašek, MSc (McGill University, Dept. Of Earth and Planetary Sciences, Montreal, Quebec, Kanada) održat će predavanje pod naslovom: 

Proučavanje nastanka laurita (RuS2) 3D mikro-tomografijom u slojevima kromita iz Stillwater kompleksa ”

u organizaciji HGD-a, na Mineraloško - petrografskom zavodu Geološkog odsjeka PMF-a (Horvatovac 95, predavaonica MPZ1). 

Sažetak - Predavanja

Poziv na predavanje

20.01.2020.


Dana 21. siječnja 2020. godine u 16 sati

izv. prof. dr. sc. Sibila Borojević Šoštarić (RGNF) održat će predavanje pod naslovom: “ InvestRM – A Multifactor Model for Investment in Raw Material Sector, Case Study Bosnia and Herzegovina

u organizaciji Geokemijskog odsjeka HGD-a, u Vijećnici RGNF-a (Pierottijeva 6, Zagreb).

Sažetak - PredavanjaPoziv na predavanje

10.01.2020.


Dana 14. siječnja 2020. godine u 11 sati dr. sc. Valentina Hajek-Tadesse (HGI) održat će predavanje pod naslovom:

Život, rad i nasljeđe profesorice Ane Sokač
(podnaslov: Žene u znanosti)


u predavaonici 008 na Horvatovcu 102a.Davor Pavelić predsjednik HGD-a 2017.-2019.

23.12.2019.

Dragi članovi Hrvatskoga geološkog društva!

Dvije su godine prošle od kada je jedne kišne prosinačke večeri novoizabrani Upravni odbor preuzeo vođenje Hrvatskoga geološkog društva. Tada sam i dobio veliku privilegiju postati predsjednikom ove časne geološke udruge, utemeljene još, sada već davne, 1951. godine.

Naslijedivši stabilnu organizaciju, krenuli smo s aktivnostima ambiciozno. Predavanja, ekskurzije, konferencije, popularizacija geologije, posebno među mladima, naši časopisi ... kako to već uhodano ide. No, za dobiveni mandat postavili smo si i tri strateška cilja: značajno sudjelovati u pripremi 6. hrvatskog geološkog kongresa, dati doprinos u izradi geološkog zakona i poraditi na podizanju kakvoće časopisa Geologia Croatica. Kongres je uspješno održan, a doneseni konkretni zaključci usmjerit će, nadajmo se, daljnji razvoj struke. Iako se izrada geološkog zakona zakomplicirala, ne našom krivnjom, nismo dopustili da i zamre, pa se tako rasprava ponovo otvorila kroz novoformirano povjerenstvo, s obećavajućom konačnicom. A Geologia Croatica je novim rangom podigla svoj međunarodni ugled. Dakle, uspjeli smo!

Za sve ove aktivnosti i ostvarene cilljeve zaslužni su prvenstveno naši brojni članovi, koji su na taj način u ovom razdoblju, nošeni neiscrpnom kreativnom energijom i ljubavlju prema geologiji, doprinijeli napretku Društva. Stoga im od sveg srca zahvaljujem.

Novoj upravi želim puno uspjeha, uz očekivanje još jednog koraka naprijed jer samo na taj način postajemo bolji.

Blagoslovljen vam Božić i svako dobro u Novoj godini, uz što više dobrog rada u Hrvatskome geološkom društvu!

Jednoga sunčanog prosinačkog dana godine 2019.,

Davor Pavelić
predsjednik Hrvatskoga geološkog društva 2017.-2019.Poziv na 36. izbornu Skupštinu

02.12.2019.

Utorak, 10. prosinca 2019. s početkom u 18:00 sati. u Vijećnici Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

 XXII. Geološki malogonometni turnir

27.11.2019.

XXII Geološki malonogometni turnir "Gjuro Pilar 2019"
14.11. - 13.12.2019.

Sportski tereni "Dobermann"
Oreškovićeva 6, Zagreb


Novi broj Vijesti HGD-a 56/1

27.11.2019.

Preuzmite WEB HGD Vijesti 56-1

Poziv na predavanje

30.10.2019.


Pozivamo vas na predavanje „EGIPATSKI PUSTINJSKI KITOVI I ASUANSKI NILOMJERI“ koje će 12. studenoga održati dr. sc. Tatjana Vujnović u Vijećnici RGNF-a (Pierottijeva 6) s početkom u 16:00 sati. 

 

Sažetak - EGIPATSKI KITOVI I NILOMJERI


 


6. hrvatski geološki kongres

23.10.2019.

Knjiga sažetaka
Vodič Ekskurzija

Nagrada za najbolji diplomski rad

04.10.2019.


Natječaj Hrvatskog Geološkog društva za: "Nagradu Hrvoje Posilović za najbolji diplomski rad" iz Geologije koja se dodjeljuje za najbolji originalni i inovativni diplomski rad.

Natječaj HP HGD 2019

Obavijest - Počasni član društva

03.10.2019.


U skladu s člankom 10. i člankom 18. Statuta Hrvatskog geološkog društva, Upravni odbor je jednoglasno donio sljedeću

O D L U K U

Članu društva koji postigne značajne rezultate u području djelatnosti Društva ili je naročito zaslužan za rad Društva dodjeljuje se priznanje „Počasni član Društva“.


Odluku o dodjeli priznanja „Počasni član Društva“ donosi Upravni odbor Društva.

Priznanje „Počasni član Društva“ dodjeljuje se na Skupštini Društva jednom u dvije godine.

Ukoliko Upravni odbor nije zadovoljan prijedlozima za Počasnog člana Društva, priznanje se neće dodijeliti.


Naputak za slanje prijedloga:


1) Obrazac preuzeti ovdje

2) Ispuniti obrazac maksimalno do duljine od dvije stranice.

3) Obrazac moraju potpisati dva člana HGD-a s različitih institucija.

4) Ispunjeni i potpisani obrazac skenirati i emailom poslati na info@geologija.hr, najkasnije do 4. studenog 2019. godine.

 


Izložba GEA

12.08.2019.


I ove godine je Organizacijski odbor odabrao 40 fotografija u uži krug, te su iste izrađene kaširane u formatu A2 i pripremljene za Izložbu koja će biti prikazana u svim geološkim institucijama. Izložba je otvorena 12. lipnja 2019. godine u INA d.d., Avenija V. Holjevca 10, mezanin.

Izložba dalje seli u prostore Hrvatskoga geološkog instituta 22. srpnja, od 9. rujna će biti izložena u prostorima Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, od 14. listopada na Geološko-paleontološkom zavodu Geološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, a od 18. studenog na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu.

Treba naglasiti da će na izložbi biti prikazani samo naslovi fotografija, dok su autori nepoznati (kao i svake godine), sve do konačnog odabira najboljih temeljem glasovanja svih koji pogledaju izložbu. Tako da će se tek u prosincu na Skupštini Hrvatskoga geološkog društva obznaniti glasovi publike, kao i autori i imena najbolje ocijenjenih fotografija.


Prof. dr. sc. Darko Tibljaš je postao novi tajnik European Clay

12.08.2019.


Prof. dr. sc. Darko Tibljaš je postao novi tajnik European Clay Group Association. Čestitamo prof. Tibljašu i želimo mu uspješan nastavak rada, kao i cijelom Odsjeku za gline.

Darko Tibljaš izabran za novog tajnika ECGA
(2019-2023)Pozivamo vas na 6. HRVATSKI GEOLOŠKI KONGRESPozivamo vas na 6. HRVATSKI GEOLOŠKI KONGRES s međunarodnim sudjelovanjem koji će se održati u Zagrebu (Hotel International, Miramarska 24), od 9. do 12. listopada 2019. godine.

Rok za ranu prijavu i predaju sažetaka je produljen do 1. lipnja 2019. godine

6HGK - HR obavijest
6HGK - EN obavijest


Saznaje više >>


Novi broj Vijesti HGD-a 55/2

28.05.2019.

Preuzmite WEB HGD Vijesti 55-2

AIPEA Newsletter

28.05.2019.


AIPEA Newsletter br. 51, izvješće za 2019. godinu.

AIPEA NewsletterPozivamo vas na suradnju u nacionalnom odboru INQUA

23.05.2019.


Nacionalni odbor INQUA uspješno radi već dvadeset godina i okuplja za sada dvadesetak članova iz različitih znanstveno-istraživačkih i obrazovnih institucija iz srodnih znanstvenih polja, no primarno geologije. Obzirom na izrazito pojačani istraživački interes u domeni geologije kvartara i srodnih disciplina, ne samo kod nas nego i u svijetu, Odbor nastoji okupiti što veći broj članova i to ponajviše geološke struke.

Više informacija;

POZIV NA SURADNJU U NACIONALNOM
ODBORU INQUA
Pozivamo vas na II. Kongres geologa Bosne i Hercegovine

16.05.2019.


Pozivamo vas na II. Kongres geologa Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem

Drugo obavještenje II. Kongresa geologa BiH
Prijavni list - II. kongres geologa BiH
Prijavni list za ekskurziju - II. kongres geologa BiH
Pozivamo vas na ekskurziju u Podravinu - „Stazama Mamuta“

19.03.2019.


Pozivamo vas na ekskurziju u Podravinu („Stazama Mamuta“) koja će se održati 11. svibnja 2019. godine

Ekskurzija Podravina
Stručna ekskurzija Stazama mamuta

 Sažeti zapisnik 35. redovite godišnje skupštine HGD-a

18.03.2019.


 

Kovač i Pavelić - Zapisnik sjednice 2018 HGDEkskurzija Baranja 2019.

13.03.2019.


Pozivamo vas na ekskurziju u Baranju!

 

EKSKURZIJA BARANJA 2019Poziv na predavanje

19.02.2019.


Pozivamo vas na predavanje Olega Mandica "Stratigrafija Centralnog Paratetisa - trenutni status i buduće smjernice", koje će se održati 5. ožujka 2019. godine na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu

 

Sažetak - Predavanje MandićPoziv na predavanje

15.02.2019.


Pozivamo vas na predavanje mr. sc. Slobodana Kolbaha "Pronalazak i geokemija kredno – paleogenih matičnih stijena ugljikovodika na izdancima Banovine i korelacija s dubokim bušotinama Karlovačke potoline(Kolbah S., Bulić J., Španić D., Grandić S), koje će se održati 28. veljače 2019. godine u 16 sati u Vijećnici RGNF-a.Crno-bijela GEA

08.01.2019.


Pozivamo Vas da prijavite fotografije na temu CRNO-BIJELA GEA. Rok za prijavu fotografija je 19. travnja 2019. godine.

Poziv GEA 2019Novi broj Vijesti HGD-a 55/1

14.01.2019.

Preuzmite WEB HGD Vijesti 55-1


Postani član HGD-a!


Burza rada i životopisi


Vaši prijedlozi i sugestije
 
> Digitalna knjižnica radova na hrvatskom jeziku


HGD 1951. - 2020. Hrvatsko geološko društvo
www.geologija.hr - info@geologija.hr
powered by pivot.hr