Projekt CEEGS

Projekt CEEGS (CO2 based electrothermal energy and geological storage system / Novi sustav za elektrotermalnu energiju i geološko skladištenje temeljen na CO2) je trogodišnji projekt kojeg financira Obzor Europa (Horizon Europe), a koji će razviti međusektorsku tehnologiju za energetsku tranziciju, kombinirajući sustav za pohranu obnovljive energije temeljen na transkritičnom ciklusu CO2, pohranu CO2 u geološkim formacijama i ekstrakciju geotermalne topline. To je vrlo učinkovit, isplativ i nadogradiv (od malih do velikih) koncept za skladištenje obnovljive energije velikog kapaciteta.

Glavni cilj projekta je osigurati znanstveni dokaz tehno-ekonomske izvedivosti tehnologije, podizanjem trenutne niske razine tehnološke spremnosti (TRL) s 2 na 4 rješavanjem praznina u sučelju između površinskog transkritičnog ciklusa i podzemnog skladištenje CO2.

Projekt se provodi pod vodstvom Europske zajednice geologa (European Federation of Geologists, EFG-a), a Hrvatsko geološko društvo sudjeluje kao „treća strana“ i koordinatorica projekta od strane HGD-a je dr. sc. Nikolina Ilijanić iz Hrvatskog geološkog instituta.

Projekt je započeo 1.11.2022., a traje 36 mjeseci. Detalje o projektu možete pogledati na mrežnoj stranici projekta: ceegsproject.eu.