Novosti

Održana radionica Uvod u gemologiju

17. listopada. 2023.

Na 7. hrvatskom geološkom kongresu s međunarodnim sudjelovanjem održanom u Valamar Diamant Hotel & Residence u Poreču od 2. do 4. listopada 2023. godine po prvi puta je održana radionica pod nazivom Uvod u gemologiju. Radionicu je održala doc. dr. sc. Andrea Čobić s Geološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta koja je ujedno i diplomirani gemolog i procjenitelj dijamanata s kvalifikacijom najstarije svjetske edukacijske ustanove u području gemologije Gem-A iz Velike Britanije.

Zbog velikog broja prijavljenih sudionika, radionica je održana u dva termina, svaki u trajanju od dva sata, a od kojih je radionica u prvom terminu održana na engleskom, a drugom na hrvatskom jeziku.

U uvodnom dijelu radionice održano je predavanje u kojem su objašnjeni osnovni gemološki pojmovi, metode analize, sinteze i tretmana gemološkog materijala, a kao zasebna cjelina izdvojena je metodologija procjene dijamanata i prepoznavanje njegovih najčešćih simulanata. Nakon predavanja sudionici su imali priliku samostalno isprobati osnovnu metodu analize dragog kamenja koja je osnovna i u geološkim analizama – primiti ih pincetom i promatrati i opažati uz pomoć lupe s povećanjem 10x. Imali su priliku isprobati i druge instrumente kao što su polariskop, dikroskop, spektroskop ili termalna proba za raspoznavanje dijamanata od simulanata.

Svi su sudionici pokazali radoznalost i veliki interes za prepoznavanje primjeraka dragog kamenja, a neki su pokušali odrediti i vlastite primjerke iz nakita koji nose. Postavljeno je mnoštvo pitanja na koje su ponuđeni i pripadajući odgovori, čime je svatko imao prilike naučiti nešto novo i zanimljivo.

Svi sudionici dobili su po završetku kongresa potvrdu o sudjelovanju na radionici.