Novosti

Izabrano novo vodstvo Odsjeka za gline Hrvatskog geološkog društva

10. ožujka. 2024.

Na izbornom sastanku Odsjeka za gline Hrvatskog geološkog društva, koji se održao u četvrtak, 29. veljače 2024. godine u Hrvatskom geološkom instututu i elektronski, jednoglasno su izabrane nove voditeljice odsjeka, predsjednica Jasmina Martinčević Lazar (HGI) i tajnica Zvonka Gverić (PMF), za sljedeći dvogodišnji period. Na sastanku uživo su sudjelovali Anita Grizelj, Zvonka Gverić, Nikolina Ilijanić, Jasmina Martinčević Lazar, Darko Tibljaš i Nenad Tomašić. Elektronski su sastanku preko Microsoft Teams platforme sudjelovali Marta Mileusnić, Ivor Perković i Vinko Baranašić, koji je ujedno i novi član Odsjeka. Sa sastanka su se ispričali Goran Durn i Biljana Kovačević Zelić.

Odsjek za gline djeluje kao Hrvatska grupa za gline pri Asocijaciji europskih grupa za gline (ECGA – European Clay Groups Association) i Internacionalne asocijacije za istraživanje glina (AIPEA – Association Internationale pour l’Étude des Argiles), prema kojima redovno godišnje izvještava o svojim aktivnostima. Ujedno, HGD plaća godišnju AIPEA članarinu, određenu po broju aktivnih članova.

Sljedeće konferencije u narednom periodu vezane za gline su:

  • 11. Mid-European Clay Conference (MECC): Pilsen, Češka, 15. – 20. rujan 2024.
  • AIPEA – International Clay Conference, XVIII ICC, Dublin, Irska, 13.-18.07.2025., https://icc.aipea.org/
  • AIPEA – Clay Conference, Madrid, Španjolska, srpanj 2027.

Dosadašnja predsjednica Odsjeka, Nikolina Ilijanić zahvalila se na suradnji tajnici Jasmini Martinčević Lazar, kao i ostalim članovima Odsjeka te poželjela uspješan rad novom vodstvu.