Novosti

Interaktivna izložba/radionica „Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop!“ u Rijeci

23. ožujka. 2022.

Članovi Odsjeka za popularizaciju geologije i geobaštinu HGD-a su sukladno ranije izrađenom planu aktivnosti za 2022. godinu tijekom mjeseca ožujka održali interaktivnu izložbu/radionicu „Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop!“ (UZZM) u Prirodoslovnom muzeju (PM) Rijeka. Program UZZM u svrhu popularizacije geologije kao temeljne prirodne znanosti te geoloških istraživanja i geoznanosti općenito održan je za „Malu školu prirodoslovlja“ u PM Rijeka u dva termina, 8. i 15.3.2022.

Osim uobičajenog načina održavanja UZZM-a koji uključuje predstavljanje i interaktivni rad sudionika i prezentatora s različitim vrlo atraktivnim izlošcima stijena, minerala i fosila, šetnju kroz prošlost i razvitak Zemlje te života preko geološke lente vremena, predstavljanja osnovne terenske geološke opreme, gledanja zanimljivih preparata kroz mikroskop i dr., polaznici „Male škole prirodoslovlja“ sudjelovali su i u raznim samostalnim pokusima, kvizovima znanja te različitim igrama na temu geologije. Uz to, održana su i dva znanstveno-popularna predavanja na temu „Čovjek i krš“ s naglaskom na pojašnjavanju površinskih i podzemnih krških fenomena, a predstavljena je i osnovna terenska oprema za speleološka istraživanja. Treba istaknuti veliko oduševljenje i zadovoljstvo svih sudionika radionica (i djece polaznika „Male škole prirodoslovlja“ i njihovih stručnih voditelja) te obostranu želju za nastavak suradnje.

U održavanju programa UZZM u PM Rijeka sudjelovali su Ana Kamenski (8.3.), a u oba termina (8. i 15.3.2022.) Nina Trinajstić i Damir Palenik.