Novosti

Završen 7. hrvatski geološki kongres (7. HGK) u Poreču

06. listopada. 2023.

Sedmi po redu Hrvatski geološki kongres (7. HGK) s međunarodnim sudjelovanjem održan je u Valamar Diamant Hotel & Residence u Poreču od 2. do 4. listopada 2023. godine. Ove je godine na 7. HGK sudjelovalo ukupno 210 sudionika, iz 10 različitih država. To potvrđuje da kolegice i kolege geolozi zaista vole doći na HGK, pritom naučiti nešto novo, ali i vidjeti se s kolegicama i kolegama iz cijele Hrvatske i inozemstva, provodeći vrijeme u međusobnom druženju i razmjeni iskustava.

Kongres je otvorio predsjednik Hrvatskoga geološkog društva i ravnatelj Hrvatskoga geološkog instituta dr. sc. Slobodan Miko. Prisutni su bili predstavnici državne vlasti, u ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, načelnik sektora za rudarstvo dr. sc. Dragan Krasić i glavni državni inspektor iz Državnog inspektorata dr. sc. Andrija Mikulić. Prisutnima se obratila Tajana Huzak, tajnica kabineta ministra u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. U ime Istarske županije, kongres je pozdravila zamjenica župana Jessica Acquavita. Prigodne govore održali su predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan, direktor istraživanja u INA-i Goran Jović, te prodekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta za znanost i međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc. Stanko Ružičić. U ime jednog od organizatora, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, otvaranju je prisustvovala ravnateljica dr. sc. Tatjana Vlahović, a u ime Geološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta dosadašnji pročelnik prof. dr. sc. Marijan Kovačić. Sudionike kongresa je u ime Udruženja geologa Bosne i Hercegovine pozdravila i Sanja Skaramuca.

Tijekom kongresa prezentiran je niz zanimljivih tema značajnih za znanstvena i stručna istraživanja geoznanosti u Hrvatskoj. Dio tih tema bio je obuhvaćen i pozvanim predavanjima kroz prikaz mikrofosilnih zajednica miocenskih naslaga sjevernohrvatskog bazena (Valentina Hajek Tadesse), erozije obala (Kristina Pikelj), akta o kritičnim mineralnim sirovinama na području ADRIA zemalja (Sibila Borojević Šoštarić), istraživanja ugljikovodika (Goran Jović i Tomislav Baketarić) te razvoja i primjene geotermalne energije (Martina Tuschl) u Hrvatskoj.

Program kongresa uredio je predsjednik Programsko-znanstvenog odbora dr. sc. Damir Slovenec. U okviru 20 kongresnih tema prezentirano je 160 radova kroz 95 predavanja i 65 poster prezentacija. Prvi dan kongresa tematski je bio vezan za taložne stijene, stratigrafiju i taložne bazene, zatim magmatske i metamorfne stijene, mineralogiju i geokemiju, paleontologiju i biostratigrafiju, daljinska istraživanja, mineralne sirovine, geologiju mora i kvartar. Tijekom drugog dana sudionici kongresa prezentirali su radove iz područja hidrogeologije i inženjerske geologije, geohazarda, geofizike i seizmologije, zatim geologije nafte, geoenergetskih sustava, geologije krša, paleontologije, te geološke baštine, muzeologije, obrazovanja i popularizacije geologije. Zbog vrlo koncentriranog programa velikog broja predavanja raspoređenog tijekom dva kongresna dana u dvije dvorane, pojedini sudionici vjerojatno nisu bili u mogućnosti prisustvovati svim željenim predavanjima zbog čega su odabrali njima najzanimljivije teme.

Kao novost, ove je godine u sklopu kongresa organizirana radionica „Uvod u gemologiju“, koju je vodila doc. dr. sc. Andrea Čobić. Kroz radionicu je u dva dana prošlo ukupno 35 sudionika. Također, tijekom kongresa bio je predstavljen i novi udžbenik iz geologije za 4. razred prirodoslovnih gimnazija, koji su sudionici mogli pogledati i prelistati na registracijskom stolu kongresa.

Kongres je završen u srijedu, trima jednodevnim ekskurzijama na području Istre: (1) Siva Istra (fliš, geohazardi, hidrogeologija; 17 sudionika), (2) Crvena Istra (regionalne diskordancije – kopneni materijali; 33 sudionika) i (3) Bijela Istra (karbonatna platforma, AG kamen; 23 sudionika).

Svi sažeci tiskani su u Knjizi sažetaka (215 stranica), urednice doc. dr. sc. Karmen Fio Firi. Izrađen je i tiskan Vodič ekskurzija (88 stranica), urednica doc. dr. sc. Karmen Fio Firi i doc. dr. sc. Andree Čobić. Digitalne verzije Knjige sažetaka i Vodiča ekskurzija zaprimili su svi sudionici kongresa na USB disku, dok su također dostupne tiskane verzije koje su podijeljene u sklopu promotivnih materijala kongresa. 

Važno je istaknuti da je i ove godine velik značaj dan zajedničkom druženju sudionika na organiziranoj svečanoj večeri, na kojoj je DJ Lorenzo (Marko Kantolić) bio zadužen za dobru atmosferu.

Pokrovitelji kongresa bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Istarska županija. Glavni sponzor kongresa je bila INA – Industrija nafte d.d., zatim Agencija za ugljikovodike i Jadranski naftovod d.d., te ostali sponzori GEO-5 d.o.o. Rovinj, Geokon-Zagreb d.d., Kamen d.d. Pazin, Velički kamen d.o.o. Velika i Wienerberger d.o.o. Karlovac. Donatori kongresa bili su Javna ustanova Natura Histrica iz Pule, LIMES plus iz Zagreba, Zagrebačka pivovara, Aura proizvodi d.o.o. iz Buzeta i Vina Petrovečki iz Svetog Križa Začretje i Turistička zajednica grada Poreča.

Predsjednik i tajnica HGD-a, Slobodan Miko i Nikolina Ilijanić gostujući u radijskoj emisiji „Oko znanosti“, prvog programa Hrvatskog radija, koja je emitirana u srijedu 4. listopada 2023. godine, osim najave održavanja 7. Hrvatskog geološkog kongresa u Poreču, istaknuli su potrebu novih istraživanja i primjene mineralnih sirovina u Hrvatskoj i svijetu: https://radio.hrt.hr/slusaonica/oko-znanosti

Zahvaljujemo svim kolegicama i kolegama, članovima organizacijskog i programsko-znanstvenog odbora, voditeljima ekskurzija, urednicama Knjige sažetaka i Vodiča ekskurzija, studentima-volonterima, sponzorima i donatorima te svim članovima Hrvatskog geološkog društva koji su sudjelovali na kongresu, što svake četiri godine posjećuju hrvatski geološki kongres i na taj način pokazuju da cijene i prepoznaju HGK kao centralno znanstveno događanje geologa, čime HG(I)D-u kao organizatoru postavljaju visoke ciljeve u organizaciji, kojima se radujemo.

Vidimo se za četiri godine na 8. Hrvatskom geološkom kongresu!

Materijali za preuzimanje:

Knjiga sažetaka 7. HGK

Vodič ekskurzija 7. HGK

Program 7. HGK