Novosti

U SKLOPU PREDSTAVLJANJA NOVE GEOLOŠKE KARTE I TUMAČA POŽEŠKE GORE M 1:50 000 ODRŽANI SU STUDENTSKI DANI GEOLOGIJE 2023.

29. svibnja. 2023.

Ovogodišnji Studentski dani geologije (SDG 2023) su održani od 12.-14.5.2023. s time da su 12.5. održana predavanja povezana s temom studentskih dana u prostorima Hrvatskog geološkog instituta, a 13. i 14.5. je održana stručna ekskurzija na područje Požeške gore i Papuka. Predavanjima i terenu je sveukupno prisustvovalo više od 30 osoba, a konkretno na terenu je broj studenata bio 21, a redovnih članova i stručnog vodstva je bio 6.

12.5. je održano 5 predavanja, a predavači su bili: dr. sc. Josip Halamić, dr. sc. Mirko Belak, Nikola Gizdavec, prof. dr. sc. Dražen Balen, prof. dr. sc. Jasenka Sremac i prof. dr. sc. Davor Pavelić. Svim sudionicima SDG-a podijeljeni su Tumači za geološku kartu Požeške gore i vodiči za lakše praćenje geoloških formacija na terenu.

Na terenu se obišlo 6 točaka na Požeškoj gori prvi dan i 6 točaka drugi dan terena, a neke od njih su površinski kop eksploatacijskog polja Vetovo, geološki spomenik prirode Rupnica i Geo info centar Voćin. Na kraju prvog dana terena, ostalo je vremena i za degustaciju vina u vinariji Galić u Kutjevu.

Naravno, terenu su prisustvovali kao stručno vodstvo i kao jedni od glavnih organizatora SDG-a kolege Josip Halamić i Mirko Belak, a ostatak stručnog vodstva su činili još profesor Dražen Balen, Ladislav Fuček i naša tajnica društva Nikolina Ilijanić koja je također jedna od glavnih organizatora ovogodišnjih studentskih dana geologije.

Ovogodišnji Studentski dani geologije, sponzorirani od strane NEXE d.d. i Rudarsko-geološko-naftnog fakultet su pružili priliku svim studentima koji zbog pandemije nisu mogli ići na teren iz petrologije da napokon vide određene geološke pojave uživo, ali su još imali priliku obići neke od lokaliteta koje u sklopu obrazovanja ne bi posjetili i zato smo mi kao Studentski odsjek HGD-a izrazito zahvalni svima koji su zajedno s nama organizirali ovaj SDG, svim kolegama i profesorima koji su kao stručno vodstvo održali predavanja i bili prisutni s nama a terenu, svim studentima i redovnim članovima društva koji su sudjelovali i posebna zahvala našoj tajnici društva na velikom trudu i strpljenju koje je bilo potrebno tijekom organizacije.

Jan Risek, predsjednik Studentskog odsjeka HGD-a