Novosti

Stručna geološka ekskurzija u Sjevernu Makedoniju 2023.

02. lipnja. 2023.

Stručna geološka ekskurzija HGD-a u Sjevernu Makedoniju održana je 16. – 20. svibnja 2023. Organizatorice ekskurzije su bile doc. dr. sc. Andrea Čobić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i prof. dr. sc. Sabina Strmić Palinkaš s UiT Actic University of Norway uz potporu dr. sc. Nikoline Ilijanić s Hrvatskoga geološkoga instituta. Ekskurziji je prisustvovalo 49 sudionika, od čega oko 20 studenata, nekoliko umirovljenika i prijatelja Društva, a ostatak su bili redovni članovi Društva.

Od ukupno pet dana ekskurzije, prvi i zadnji dan su bili određeni za put autobusom do i od Makedonije preko Beograda.

Iz Zagreba se putovalo za Ohrid gdje smo proveli dvije noć. Prvi dan terena smo posjetili ležišta gipsa u okolici Debra. Prvi lokalitet koji smo posjetili je ležište sitnozrnatog gipsa, varijetet alabaster koji trenutno eksploatira trgovačko poduzeće Digips te proizvodi gips za upotrebu kao građevinski materijal, a domaćini su nas također proveli i kroz proizvodni pogon. Zatim smo posjetili poduzeće Knauf koji su nas isto tako proveli kroz proizvodni pogon, a zatim odveli u „Špilju kristalnog gipsa“ sa zidovima obloženima velikim prozirnim kristalima gipsa za koju kažu da je jedna od dvije takve u svijetu (druga je Naica u Meksiku). Poslijepodne smo posjetili manastir u Sv. Naumu dokud smo plovili brodom od Ohrida, a također je dio sudionika obišao i sva tri izvora Crnog Drima. Na putu do Sv. Nauma smo poslušali i kratko izlaganje o sedimentnim procesima u Ohridskom jezeru, a u Ohridu smo posjetili i jednu od dvije radionice originalnih ohridskih bisera.

Sljedeći dan smo se zaputili iz Ohrida prema Štipu, te usput posjetili tri geološka lokaliteta. Prvi je bio „vulkan“ vez vulkanske aktivnosti Duvalo u blizini Ohrida koji zapravo predstavlja primjer tektonski kontroliranog isplinjavanja iz plićih dijelova kontinentalne kore. Nakon toga smo u okolici Prilepa posjetili lokalitet Štavicu s pojavom plavog kianita u kvarcitima i s kojeg se pruža predivan pogled na Prilep. Zadnji geološki lokalitet tog dana bio je kamenolom mramora Sivec koji je eksploatiran još u antičko doba, a organizirano se eksploatira od Drugog svjetskog rata.  

S obzirom na to da je Makedonija prepuna, pokraj geoloških, i kulturnih ljepota nezaobilazan je bio posjet i antičkom gradu Stobiju, a kasnije i istoimenoj vinariji gdje smo uživali u vinima autohtonih makedonskih sorti.

Zadnji dan terena je bio određen za posjet mineralnom ležištu Damjan i Zletovo-Plavica hidrotermalnom sustavu u okolici Štipa o čemu smo prvo poslušali kratko predavanje prije polaska na teren. Fe-skarnsko ležište Damjan pripada rudnom području Bučim-Damjan-Borov Dol smještenom u Lece-Halkidika metalogenetskoj zoni, na granici Srpsko-makedonske mase i Vardarske zone. Zletovo je aktivni rudnik olova i cinka, dok lokalitet Plavica predstavlja visokosulfidni tip Cu-Au mineralizacije.

Više o geologiji Makedonije i posjećenim lokalitetima se može pročitati u vodiču ekskurzije (poveznica).

Sve u svemu, kao i uvijek dosada, uživali smo u spektakularnoj makedonskoj geologiji, izvrsnoj gastronomiji i dobro znanom makedonskom, ovaj put i albanskom gostoprimstvu, a i vrijeme nas je izvrsno poslužilo (osim potopa prvi dan kad su nas izvrsni vozači spretno dovezli na odredište) pa smo doživjeli zemlju gdje vječno sunce sja.

Još jednom se želimo zahvaliti kolegama i institucijama bez čije podrške ova ekskurzija ne bi bila moguća, a to su Univerzitet Goce Delčev u Štipu, Univerzitet u Tetovu, Univerzitet svetog Ćirila i Metodija u Skoplju, Digips – Debar, Knauf – Debar, Mašinokop – Kavadarci, Mermerenkombinat – Prilep i Rudnik Zletovo, Bulmak – Probištip.

Oni su kao i uvijek pokazali svoje dobro poznato gostoprimstvo i spremno uskočili na svakom koraku, i zato im se i ovim putem još jednom zahvaljujemo, a zahvala ide i svima ostalima sudionicima ekskurzije i domaćinima koji su uskočili kad je bilo potrebno.

Andrea, Sabina i Nikolina

Autori fotografija (abecednim redom): Andrea Čobić, Laura Feher Lončar, Morana Hernitz Kučenjak, Nikolina Ilijanić, Katarina Krizmanić, Krešimir Krizmanić, Matej Plavac, Darko Tibljaš.