Projekt CRM-geothermal

Projekt CRM-geothermal financiran je u sklopu Obzor Europa (Horizon Europe), a bavi se razvijanjem inovativno tehnološkog rješenja koje kombinira ekstrakciju kritičkih mineralnih sirovina i energije iz geotermalnih voda.

Energetska i digitalna tranzicija zahtijevaju sve veću količinu mineralnih sirovina, od kojih neke Europska unija smatra “kritičnim”. Ove kritične mineralne sirovine (CRM) pretežno se uvoze iz neeuropskih zemalja u kojima su ekološki i etički standardi manje strogi nego u EU. Međutim, EU ima na raspolaganju uglavnom neiskorištene resurse u geotermalnim vodama, od kojih neke sadrže značajne količine CRM-a.

CRM-geotermalni projekt stoga predlaže kombinaciju ekstrakcije mineralnih sirovina i geotermalne topline, iz obnovljivog izvora energije zemlje koji je dostupan 24 sata dnevno. Tehnološko rješenje koje će razviti CRM-geothermal tako će pomoći Europi da ispuni strateške ciljeve EU Green Deala i Agende za održivi razvoj, a istovremeno će smanjiti ovisnost o uvezenom CRM-u.

Iako je poznato da se CRM pojavljuju u geotermalnim vodama, još uvijek postoje mnoge nesigurnosti u vezi s njihovom pojavom u različitim geološkim okruženjima i održivošću njihove ekstrakcije. Stvarni proces ekstrakcije također je veliki izazov koji zahtijeva tehnološki razvoj. Prema tome, glavni ciljevi projekta su sljedeći:

  • Uspostaviti pregled potencijala za mineralne sirovine u geotermalnim vodama za širok raspon CRM elemenata diljem EU-a i trećih zemalja
  • Odrediti izvor odabranog CRM-a, njihovu pokretljivost i potencijal za trajno vađenje iz geotermalne vode
  • Razviti i optimizirati inovativne tehnologije ekstrakcije za odabrane CRM iz geotermalne svode koje mogu predstavljati poslovni slučaj za nova mala i srednja poduzeća u EU
  • Procijenite ekološku, društveno-ekonomsku održivost, stvorite transparentne i lance vrijednosti koji se mogu pratiti i potakniti etičko pronalaženje CRM-a
  • Demonstrirati na pilot području tehnologiju ekstrakcije za najmanje jedan CRM na terenu na razini mini postrojenja i procijeniti ukupnu održivost sustava.

Voditelj projekta je Helmholtz-Zentrum Potsdam (GFZ), a EFG-a sudjeluje kao partner na projektu, preko kojeg u projektu sudjeluje Hrvatsko geološko društvo. Koordinatorica projekta od strane HGD-a je dr. sc. Tamara Marković iz Hrvatskog geološkog instituta.

Projekt je započeo 1.5.2022., a traje 48 mjeseci. Detalje o projektu možete pogledati na mrežnoj stranici projekta: crm-geothermal.eu.