Novosti

Predavanje “Miocenske velike bentičke foraminifere Indonezije”

02. studenoga. 2022.

Pozivamo vas na predavanje dr. sc. Vibor Novaka koje organiziraOdsjek za paleontologiju HGD-a, u srijedu, 9. studenog 2022. godine u 15:00 h, u predavaonici Geološko-paleontološkog zavoda PMF-a, pod naslovom Miocenske velike bentičke foraminifere Indonezije. Više o predavanju i predavaču možete pročitati na poveznici.

Današnje područje jugoistočne Azije predstavlja jednu od biološki najraznovrsnijih regija na Zemlji. Uzrok te raznovrsnosti se još istražuje, a pretpostavlja se da je krenula tijekom donjeg miocena. Fokus ovog istraživanja su foraminifere u mješovitim karbonatno-siliciklastičnim taložnim okolišima Kutai bazena Istočnog Kalimantana (Indonezija). Iako su ti okoliši smatrani nepovoljnima za život vapnenačkih organizama, recentna istraživanja pokazala su visoku bioraznolikost uključujući koralje, mahovnjake, koraljne alge i bentičke foraminifere. Među njima, foraminifere su dale važan doprinos vapnenačkoj produkciji, ali su zahvaljujući svojoj toleranciji prema terestričkom donosu iz obližnjih rijeka također najpovoljnije za istraživanja pri rekonstrukciji paleookoliša. S druge strane, njihova se biostratigrafija pokazala kao robustan alat za određivanje relativne starosti samih izdanaka.

   Dr. sc. Vibor Novak je znanstveni suradnik na Zavodu za paleontologiju i geologiju kvartara Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Trenutni interes mu je digitalizacija podataka pomoću baza podataka i GIS alata. Tijekom doktorskog studija radio je u Naturalis Biodiversity Center, Leiden (Nizozemska), dok je disertacija napravljena na Sveučilištu Utrecht. Terenski dio studija je uključivao dvije sezone kartiranja, snimanja geoloških stupova i prikupljanja uzoraka na području Istočnog Kalimantana (Indonezija). Također je sudjelovao na mnoštvu radionica i konferencija duž Europe i šire. Nakon stjecanja doktorata zaposlen je kao stratigraf/mikropaleontolog u CGG Services, Llandudno (Wales), gdje radi do 2018. kada se vraća u Hrvatsku i nastavlja raditi kao konzultant na bušotinama u Saudijskoj Arabiji, do zaposlenja na Zavodu za paleontologiju i geologiju kvartara  HAZU 2022. godine.