Novosti

Uspješno održan 36. International Meeting of Sedimentology u Dubrovniku

23. lipnja. 2023.

Nakon International Association of Sedimentologists (IAS) kongresa održanih u Splitu 1983. i Opatiji 2003. godine, uspješno je održan i 36. International Meeting of Sedimentology od 12. do 16. lipnja 2023. godine u hotelu Dubrovnik Palace u Dubrovniku, čime je nastavljena tradicija održavanja takvih kongresa u Hrvatskoj svakih 20 godina. Kongres je održan u organizaciji Hrvatskog geološkog društva i IAS-a, pod pokroviteljstvom Hrvatskog geološkog instituta i Turističke zajednice grada Dubrovnika.  Ukupno je sudjelovalo preko 600 sudionika iz cijelog svijeta. Kongres je započeo “pićem dobrodošlice” 12. lipnja, na otvorenoj terasi hotela na kojem je sudjelovalo oko 250 sudionika, uz pratnju glazbenog benda “Geobanda” iz Slovenije koji su napravili odličnu atmosferu. Na svečanom otvaranju kongresa, 13. lipnja 2023. godine, predsjednica Organizacijskog odbora Lara Wacha pozdravila je sve prisutne. Prigodnim govorima sudionicima su se obratili Cathy Hollis, predsjednica IAS-a, potom Slobodan Miko, predsjednik Hrvatskog geološkog društva i Igor Vlahović, predsjednik Znanstvenog odbora kongresa. Najnovija istraživanja u području sedimentologije prezentirana su kroz 53 sekcije unutar 17 kongresnih tema. Tijekom kongresa, održano je oko 330 predavanja i prikazano oko 220 postera. Održana su tri plenarna predavanja raspoređena na tri dana kongresa (William Helland-Hansen, Petra Bajo, Juergen Schieber). Iz Hrvatske je na kongresu sudjelovalo više od 30 geoznanstvenika, uglavnom iz HGI-a, INA-e, PMF-a i RGNF-a. U sklopu kongresa održane su po četiri predkongresne i postkongresne ekskurzije, te jedna ekskurzija tijekom kongresa (samovođena). Knjigu sažetaka i Vodič ekskurzija kongresa možete preuzeti na mrežnim stranicama kongresa: IAS Dubrovnik 2023.

Zahvaljujemo cijelom Organizacijskom odboru na uspješno odrađenom kongresu: Lari Wacha, Katarini Gobo, Nikolini Ilijanić, Tvrtku Korbaru, Marijanu Kovačiću, Duji Kukoču, Borni Lužar-Oberiteru, Maji Martinuš, Slobodanu Miki, Davoru Paveliću, Kristini Pikelj i Igoru Vlahoviću. Također zahvaljujemo i volonterima koji su sudjelovali u organizaciji prije i tijekom kongresa, a čiji je boravak financiralo Hrvatskog geološko društvo: Borni Aničiću, Luciji Balaić, Ivoni Ivkić Filipović, Ivanu Jazvacu, Darku Matešiću, Moniki Milošević, Katji Mužek, Ivi Palatinuš, Ivoru Perkoviću, Mateju Plavcu, Robertu Šamariji i Mireli Žic.

Zahvaljujemo i glavnim sponzorima na financijskoj podršci: Aspentech, INA – Industrija nafte i SEPM, te drugim sponzorima (Prirodoslovno-matematički fakultet, Kamen Pazin, Velički kamen i Rudarsko-geološko-naftni fakultet).

Na zatvaranju kongresa održan je General Assembly IAS-a, na kojem su svi sudionici pozvani na sljedeći IAS kongres ­– International Meeting of Sedimentology koji će se održati 2024. godine, od 25. do 27. lipnja u škotskom Aberdeenu (Velika Britanija). Detalje možete pogledati na mrežnoj stranici kongresa: https://www.iasaberdeen2024.org/.

A za 20 godina se ponovno vidimo na IAS-ovom kongresu negdje u Hrvatskoj!