HGD odsjeci

Geofizički odsjek
Geokemijski odsjek
Geomatematički odsjek
Odsjek za gline
Odsjek za hidrogeologiju
Odsjek za inženjersku geologiju
Odsjek za mineralogiju
Odsjek za paleontologiju
Odsjek za sedimentologiju i stratigrafiju
Odsjek za sport
Odsjek za popularizaciju geologije i geobaštinu
Studentski odsjek

 

Odsjek za gline


Voditeljica odsjeka:
Dr. sc. Anita Grizelj
Hrvatski geološki institut


Email: anita.grizelj@hgi-cgs.hr

Tajnica odsjeka:
Dr. sc. Nikolina Ilijanić
Hrvatski geološki institut

Email: nikolina.ilijanic@hgi-cgs.hr

 


O ODSJEKU


Odsjek za gline HGD-a / Hrvatska grupa za gline je udruženje unutar Hrvatskog geološkog društva koje okuplja istraživače i stručnjake koji se zanimaju za gline i minerale glina. Hrvatska grupa za gline osnovana je u Zagrebu 13. listopada 1999. godine, dok se tek od 18. travnja 2001. njena aktivnost odvija unutar HGD-a, osnivanjem Odsjeka za gline HGD-a. Od osnivanja do 2004. godine predsjednik grupe odnosno odsjeka bio je prof.dr.sc. Dragutin Slovenec, a tajnik prof.dr.sc. Goran Durn. Od 2004. do 2008. dužnost predsjednika obnašao je prof.dr.sc. Goran Durn, a tajnik je bio prof.dr.sc. Darko Tibljaš. Od 2008. do 2012. godine dužnost predsjednika preuzeo je prof.dr.sc. Darko Tibljaš, a tajnica je bila prof.dr.sc. Marta Mileusnić. Od 2012. do 2016. godine predsjednica je bila prof.dr.sc. Marta Mileusnić, a tajnica dr. sc. Anita Grizelj. Trenutno je na predsjedničkoj dužnosti dr. sc. Anita Grizelj, dok je tajnica dr. sc. Nikolina Ilijanić.

Odsjek je član Asocijacije europskih grupa za gline (ECGA - European Clay Groups Association) i Internacionalne asocijacije za istraživanje glina  (AIPEA - Association Internationale pour l'Étude des Argiles), te predstavnici Odsjeka sudjeluju u radu tih grupa. Članovi Odsjeka redovito sudjeluju na znanstvenim skupovima s tematikom minerala glina, te su uključeni u njihovu organizaciju (MECC – Middle European Clay Group, Euroclay, ICC – International Clay Conference).GLAVNI CILJEVI


Glavni cilj Odsjeka jest promicanje istraživanja minerala glina u Hrvatskoj, kao važnog aspekta geoloških istraživanja u raznim područjima, od provenijencije u magmatskim i metamorfnim stijenama do kvartarnih sedimenata (morskih/jezerskih sed./lesa/paleotla i tla), istraživanja bentonita i zeolita. U tu svrhu, članovi redovito održavaju predavanja o znanstvenom i stručnom radu i o novim metodama analize minerala glina. Glavni zadatak Odsjeka jest uspostavljanje i održavanje suradnje s kolegama iz ostalih europskih grupa za gline te poticanje suradnje znanstvenika i privrednih institucija zainteresiranih za primjenu njihovih istraživanja. Također se članovi Odsjeka potiču na objavljivanje znanstvenih radova u časopisima specijaliziranim za minerale glina (Clay minerals, Clays and clay minerals, Applied Clay Science).OBAVIJESTIKonferencija MECC'2016 Košice, Slovačka

Sljedeća MECC konferencija (Middle European Clay Conference) održava se u Košicama u Slovačkoj od 4. do 8.07.2016., te troje naših članova sudjeluje na njoj (Anita Grizelj, Marta Mileusnić, Darko Tibljaš). Ujedno, Darko Tibljaš i Marta Mileusnić su u znanstvenom odboru i voditelji su sekcija (Clay minerals in soils i Clays in sedimentary-metamorphic systems). Predkongresna dvodnevna ekskurzija uključuje industrijska mineralna ležišta i hidrotermalne alteracije kroz Slovačku, od Bratislave do Košica, gdje će sudionici moći vidjeti hidrotermalne alteracije bogate glinama u ležištu zlata Kremnica, ležište bentonita (Jelšovy Potok), ležište zeolita (Bartošova Lehotka) i ležište perlita (Lehotka pod Brehmi), ležište kaolinita kao produkta trošenja granita i ležište feldspata kao produtka albitizacije granita te ležište talka (Gemerska Poloma). Članovi Odsjeka također će prezentirat Zagreb kao domaćina sljedeće konferencije MECC-a 2018. godine. Lokaliteti ekskurzija su: 1) klizišta Kostanjek (Marta Mileusnić, Snježana Mihalić Arbanas) i Hrvatsko zagorje – tufovi i maceljski pješčenjaci (Darko Tibljaš, Radovan Avanić); 2) les i paleotla - Baranja (Anita Grizelj, Lara Wacha, Lidija Galović).


Čestitke akademiku Goranu Durnu


Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti 9. lipnja 2016. g. svečano je proglasila svoje nove članove, među njima i prof. Gorana Durna za redovitog člana te prof. Ivana Sondija za člana suradnika, u razredu za prirodne znanosti, također članova Odsjeka za gline. Ovim putem im Odsjek za gline / Grupa za gline upućuje čestitke.

Proglašenje novih članova HAZU 2016.

 


Nadolazeće konferencije

8 MECC'2016 Košice, Slovačka (4.-8.07.2016.)
https://mecc2016.sav.sk/

5 MCM 2016 Mediterranean Clay Meeting
Izmir, Turska (25-29.09.2016.)
http://www.mcm2016.org/

16 ICC 2017
Granada, Španjolska (16.-21.07.2017.)
http://www.16icc.org/

9 MECC'18
Zagreb, Hrvatska (rujan 2018.)

EuroClay 2019
Pariz, Francuska

9 MECC'18 Zagreb, Hrvatska (17.-21.09.2018.)

http://www.mecc2018.com


EuroClay 2019 
Pariz, Francuska (1.-5.07.2019.)

https://euroclay2019.sciencesconf.org/

 


Popis članova   
   
   
   
   
 
STUDENTSKI DANI GEOLOGIJE

skup studenata geoloških usmjerenja

3. - 5. SVIBNJA 2018.
TEMA: UNUTRAŠNJI DINARIDI I PANONSKI BAZEN


"THE 7TH INTERNATIONAL WORKSHOP ON THE NEOGENE FROM THE CENTRAL AND SOUTH-EASTERN EUROPE"
; 28-31 May 2016 (Velika, Croatia)
www.7ncsee2017.comVaši prijedlozi i sugestijePostani član HGD-a!


Burza rada


 
> Digitalna knjižnica radova na hrvatskom jeziku


HGD 1951. - 2018. Hrvatsko geološko društvo
www.geologija.hr - info@geologija.hr
powered by pivot.hr