HGD odsjeci

Geofizički odsjek
Geokemijski odsjek
Geomatematički odsjek
Odsjek za gline
Odsjek za hidrogeologiju
Odsjek za inženjersku geologiju
Odsjek za mineralogiju
Odsjek za paleontologiju
Odsjek za sedimentologiju i stratigrafiju
Odsjek za sport
Odsjek za popularizaciju geologije i geobaštinu
Studentski odsjek

 

Odsjek za gline


Voditeljica odsjeka:
Dr. sc. Anita Grizelj
Hrvatski geološki institut


Email: anita.grizelj@hgi-cgs.hr

Tajnica odsjeka:
Dr. sc. Nikolina Ilijanić
Hrvatski geološki institut

Email: nikolina.ilijanic@hgi-cgs.hr

 


O ODSJEKU


Odsjek za gline HGD-a / Hrvatska grupa za gline je udruženje unutar Hrvatskog geološkog društva koje okuplja istraživače i stručnjake koji se zanimaju za gline i minerale glina. Hrvatska grupa za gline osnovana je u Zagrebu 13. listopada 1999. godine, dok se tek od 18. travnja 2001. njena aktivnost odvija unutar HGD-a, osnivanjem Odsjeka za gline HGD-a. Od osnivanja do 2004. godine predsjednik grupe odnosno odsjeka bio je prof.dr.sc. Dragutin Slovenec, a tajnik prof.dr.sc. Goran Durn. Od 2004. do 2008. dužnost predsjednika obnašao je prof.dr.sc. Goran Durn, a tajnik je bio prof.dr.sc. Darko Tibljaš. Od 2008. do 2012. godine dužnost predsjednika preuzeo je prof.dr.sc. Darko Tibljaš, a tajnica je bila prof.dr.sc. Marta Mileusnić. Od 2012. do 2016. godine predsjednica je bila prof.dr.sc. Marta Mileusnić, a tajnica dr. sc. Anita Grizelj. Trenutno je na predsjedničkoj dužnosti dr. sc. Anita Grizelj, dok je tajnica dr. sc. Nikolina Ilijanić.

Odsjek je član Asocijacije europskih grupa za gline (ECGA - European Clay Groups Association) i Internacionalne asocijacije za istraživanje glina  (AIPEA - Association Internationale pour l'Étude des Argiles), te predstavnici Odsjeka sudjeluju u radu tih grupa. Članovi Odsjeka redovito sudjeluju na znanstvenim skupovima s tematikom minerala glina, te su uključeni u njihovu organizaciju (MECC – Middle European Clay Group, Euroclay, ICC – International Clay Conference).GLAVNI CILJEVI


Glavni cilj Odsjeka jest promicanje istraživanja minerala glina u Hrvatskoj, kao važnog aspekta geoloških istraživanja u raznim područjima, od provenijencije u magmatskim i metamorfnim stijenama do kvartarnih sedimenata (morskih/jezerskih sed./lesa/paleotla i tla), istraživanja bentonita i zeolita. U tu svrhu, članovi redovito održavaju predavanja o znanstvenom i stručnom radu i o novim metodama analize minerala glina. Glavni zadatak Odsjeka jest uspostavljanje i održavanje suradnje s kolegama iz ostalih europskih grupa za gline te poticanje suradnje znanstvenika i privrednih institucija zainteresiranih za primjenu njihovih istraživanja. Također se članovi Odsjeka potiču na objavljivanje znanstvenih radova u časopisima specijaliziranim za minerale glina (Clay minerals, Clays and clay minerals, Applied Clay Science).OBAVIJESTI


MECC 2018


Izvješće
Conference Book


   
 
   Konferencija MECC'2016 Košice, Slovačka


Sljedeća MECC konferencija (Middle European Clay Conference) održava se u Košicama u Slovačkoj od 4. do 8.07.2016., te troje naših članova sudjeluje na njoj (Anita Grizelj, Marta Mileusnić, Darko Tibljaš). Ujedno, Darko Tibljaš i Marta Mileusnić su u znanstvenom odboru i voditelji su sekcija (Clay minerals in soils i Clays in sedimentary-metamorphic systems). Predkongresna dvodnevna ekskurzija uključuje industrijska mineralna ležišta i hidrotermalne alteracije kroz Slovačku, od Bratislave do Košica, gdje će sudionici moći vidjeti hidrotermalne alteracije bogate glinama u ležištu zlata Kremnica, ležište bentonita (Jelšovy Potok), ležište zeolita (Bartošova Lehotka) i ležište perlita (Lehotka pod Brehmi), ležište kaolinita kao produkta trošenja granita i ležište feldspata kao produtka albitizacije granita te ležište talka (Gemerska Poloma). Članovi Odsjeka također će prezentirat Zagreb kao domaćina sljedeće konferencije MECC-a 2018. godine. Lokaliteti ekskurzija su: 1) klizišta Kostanjek (Marta Mileusnić, Snježana Mihalić Arbanas) i Hrvatsko zagorje – tufovi i maceljski pješčenjaci (Darko Tibljaš, Radovan Avanić); 2) les i paleotla - Baranja (Anita Grizelj, Lara Wacha, Lidija Galović).


Čestitke akademiku Goranu Durnu


Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti 9. lipnja 2016. g. svečano je proglasila svoje nove članove, među njima i prof. Gorana Durna za redovitog člana te prof. Ivana Sondija za člana suradnika, u razredu za prirodne znanosti, također članova Odsjeka za gline. Ovim putem im Odsjek za gline / Grupa za gline upućuje čestitke.

Proglašenje novih članova HAZU 2016.

 


Nadolazeće konferencije

8 MECC'2016 Košice, Slovačka (4.-8.07.2016.)
https://mecc2016.sav.sk/

5 MCM 2016 Mediterranean Clay Meeting
Izmir, Turska (25-29.09.2016.)
http://www.mcm2016.org/

16 ICC 2017
Granada, Španjolska (16.-21.07.2017.)
http://www.16icc.org/

9 MECC'18
Zagreb, Hrvatska (rujan 2018.)

EuroClay 2019
Pariz, Francuska

9 MECC'18 Zagreb, Hrvatska (17.-21.09.2018.)

http://www.mecc2018.com


EuroClay 2019 
Pariz, Francuska (1.-5.07.2019.)

https://euroclay2019.sciencesconf.org/

 


Popis članova   
   
   
   
   
 


Postani član HGD-a!


Burza rada i životopisi


Vaši prijedlozi i sugestije
 
> Digitalna knjižnica radova na hrvatskom jeziku


HGD 1951. - 2019. Hrvatsko geološko društvo
www.geologija.hr - info@geologija.hr
powered by pivot.hr