HGD odsjeci

Geofizički odsjek
Geokemijski odsjek
Geomatematički odsjek
Odsjek za gline
Odsjek za hidrogeologiju
Odsjek za inženjersku geologiju
Odsjek za mineralogiju
Odsjek za paleontologiju
Odsjek za sedimentologiju i stratigrafiju
Odsjek za sport
Odsjek za popularizaciju geologije i geobaštinu
Studentski odsjek

 

Geomatematički odjsek

<< Povratak na prethodnu stranicu

O razlozima koji su potaknuli osnivanje odsjeka 2007. godine


Pri Hrvatskom geološkom društvu, prije nekoliko mjeseci, osnovan je novi Geomatematički odsjek. To je dvanaesti po redu odsjek u strukturi Društva. Postupak je započeo na neslužbenom sastanku proširenog sastava Upravnog odbora HGD-a održanog 22. ožujka 2007. kada je inicijativu za osnivanjem toga odsjeka predložio dr. sc. Tomislav Malvić.

Inicijativa za osnivanje takvoga odsjeka već neko vrijeme postoji u krugu nekolicine članova Društva, a predstavlja institucionalno oblikovanje aktivnosti potaknutih razvojem geomatematike u okviru hrvatske geologije kao i višegodišnjom suradnjom s Geomatematičkim odsjekom Mađarskog geološkog društva. Zadnje dvije godine nekolicina hrvatskih geologa nazočila je njihovom već tradicionalnom geomatematičkom kongresu, a prošle godine autor ovoga priloga bio je pozvani predavač na tome skupu. Također sam od strane mađarskih kolega potaknut da i osobno razmislim o osnivanju sličnoga odjela pri Hrvatskom geološkom društvu, a kako bi se naša suradnja mogla odvijati i na razini geoloških društava.

Nadalje, u zadnjih 3-4 godine nekolicina autora objavila je u našim časopisima (Geologia Croatica, Nafta i Vijesti HGD-a) niz radova iz područja geomatematike te tako popularizirala to podrućje geologije, koje se u inozemstvu upotrebljava ravnopravno s drugim metodama geološkog istraživanja (poput stratigrafije, tektonike, paleontologije, geomorfologije, geokemije i drugih) više od dvadesetak godina. Smatrajući geologiju dominantno prirodnom znanošću, geomatematika povezuje našu struku s "kraljicom" prirodnih znanosti, tj. matematikom, poboljšavajući egzaktnost našega viđenja svijeta i pojava u podzemlju.

Također, sve se veći broj studenata počeo zanimati i prakticirati istraživanja temeljena na geomatematici. Dvoje od njih izradili su diplomske radove na tu temu (gg. Davorin Balić i Marko Cvetković), a nekoliko drugih surađuju na projektima gdje je geomatematika jedan od ključnih alata za ostvarenje istraživačkih ciljeva, bilo da se isti postižu upotrebom "klasične" deskriptivne statistike, analizom razdiobi, statističkim testovima, geostatistikom ili neuronskim mrežama.

Upravo kroz HGD, odnosno aktivnosti predloženog odsjeka, uočili smo mogužnost postupnog razvoja i popularizacije svih spomenutih područja geomatematike u Hrvatskoj, a kroz različita predavanja, radionice i tiskanje publikacija Geomatematičkog odsjeka. Sve takve aktivnosti bit će znatno lakše provoditi ako ćemo naš rad moći staviti u postoječi okvir djelatnosti HGD-a. Pretpostavljajući uspješan rad, vjerujem kako će vremenom veči broj naših geologa postati zainteresiran i pristupiti geomatematičkoj zajednici te možda organizirati domaće i međunarodne skupove na tu tematiku.
It tih razloga, a u skladu s člankom 27. Statuta HGD-a predloženo je osnivanje Geomatematičkog odsjeka. 

Potporu su pružili sljedeći članovi Društva:

Uroš Barudžija, dipl. ing.
Josip Bubnić, dipl. ing., tajnik HGD-a
Marko Cvetković, aps. (ujedno se pridručuje Odsjeku)
Dr. Tonči Grgasović, dipl. ing.
Doc. dr. sc. Antun Husinec, potpredsjednik HGD-a
Nina Kovačić, dipl. ing.
Željko Krušlin, dipl. ing.
Jadranka Matić, dipl. ing.
Dr. sc. Danica Miletić, dipl. ing.
Igor Rusan, dipl. ing. (ujedno se pridručuje Odsjeku)
Vlatka Vaniček, dipl. ing. (ujedno se pridručuje Odsjeku)


Predlagač je autor priloga koji je ujedno na sjednici Upravnog odbora HGD-a održanoj u svibnju 2007. gdje je odsjek potvrđen, izabran za voditelja. Tijekom kolovoza 2007. još dvojica mađarskih kolega pridručila su se Odsjeku i toprof. dr. sc. János Geiger sa Sveučilišta u Szegedu te dr. sc. Zoltán Unger iz Geološkog instituta Mađarske.


Postani član HGD-a!


Burza rada i životopisi


Vaši prijedlozi i sugestije
Pratite nas na
FB    IG
 
> Digitalna knjižnica radova na hrvatskom jeziku


HGD 1951. - 2021. Hrvatsko Geološko Društvo
www.geologija.hr - info@geologija.hr
powered by pivot.hr