HGD odsjeci

Geofizički odsjek
Geokemijski odsjek
Geomatematički odsjek
Odsjek za gline
Odsjek za hidrogeologiju
Odsjek za inženjersku geologiju
Odsjek za mineralogiju
Odsjek za paleontologiju
Odsjek za sedimentologiju i stratigrafiju
Odsjek za sport
Odsjek za popularizaciju geologije i geobaštinu
Studentski odsjek

 

Odsjek za zaštitu geološke baštine

<< Povratak na prethodnu stranicu

Novosti i najave


Aktivnosti Odsjeka za popularizaciju geologije i geobaštinu u tekućoj 2018. i nadolazećoj 2019. godini usmjerene su na promociju geologije kao znanosti u osnovnim i srednjim školama, ponajviše kroz interaktivnu izložbu/radionicu Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop! Isto tako, trudit ćemo se sudjelovati i na manifestacijama koje promoviraju različite znanosti, poput Znanstvenog piknika, Festivala znanosti i Dana za znanost.

Interaktivna izložba/radionica Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop! koja je prisutna od 2013. godine, odvijat će se kao i svake godine u razdoblju od 22. travnja (Dan planete Zemlje) do 22. svibnja (Međunarodni dan biološke raznolikosti). U školama će volontirati geolozi iz različitih institucija koje se bave geologijom (Prirodoslovno-matematički fakultet, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Hrvatski geološki institut, Hrvatski prirodoslovni muzej, INA d.d., Agencija za zaštitu okoliša i prirode, ali i umirovljenici, nezaposleni geolozi, te posebice studenti geologije s oba fakulteta). Na popularno-znanstveni način pokušat će učenicima približiti različite geološke pojmove, ljepote i znamenitosti. U školama se razredi izmjenjuju tijekom dogovorenog trajanja Izložbe kako bi što veći broj učenika vidio Izložbu i sudjelovao u prikazanim aktivnostima.

Eksponate za Izložbu posuđujemo iz različitih institucija koje nam omogućuju i prijevoz izložaka, ali i dopuštaju izostanak s posla kolegama koji volontiraju u školama, na čemu im zahvaljujemo. Želja nam je nastaviti s ovom akcijom, ali je i proširiti sve više izvan grada Zagreba, što ovisi o financijskim i volonterskim mogućnostima, pa su u pripremi prijave na razne natječaje kako bi moguća sredstva bila osigurana.

U 2016. i 2017. g. dobili smo financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) čime smo nabavili vlastite lupe, knjige, izradili lentu i promotivne materijale, ali i majice koje naši volonteri nose prilikom sudjelovanja i u provedbi Izložbe na različitim manifestacijama čime stvaramo i sve bolji vizualni identitet ovog projekta. Dodatna financijska potpora INA d.d. omogućila nam je da počnemo s provedbom programa u školama izvan grada Zagreba. U 2017. i 2018. g. smo uz potporu MZO-a uspjeli posjetiti osnovne i srednje škole na otocima (Krk, Mali Lošinj, Brač, Vis, Hvar i Korčula), čime ovaj projekt postaje sve više poznat i van granica grada Zagreba i Zagrebačke županije, te se nadamo da ćemo uz potporu institucija i dobru volju nastaviti s ovakvim akcijama.


UZZM 2018 izvječće - PDF

Postani član HGD-a!


Burza rada i životopisi


Vaši prijedlozi i sugestije
 
> Digitalna knjižnica radova na hrvatskom jeziku


HGD 1951. - 2019. Hrvatsko geološko društvo
www.geologija.hr - info@geologija.hr
powered by pivot.hr