HGD odsjeci

Geofizički odsjek
Geokemijski odsjek
Geomatematički odsjek
Odsjek za gline
Odsjek za hidrogeologiju
Odsjek za inženjersku geologiju
Odsjek za mineralogiju
Odsjek za paleontologiju
Odsjek za sedimentologiju i stratigrafiju
Odsjek za sport
Odsjek za popularizaciju geologije i geobaštinu
Studentski odsjek

 

Odsjek za zaštitu geološke baštine

<< Povratak na prethodnu stranicu

Novosti i najave


Aktivnosti Odsjeka za popularizaciju geologije i geobaštinu prvenstveno su usmjerene na promociju geologije kao znanosti u osnovnim i srednjim školama, ponajviše kroz interaktivnu izložbu/radionicu Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop!. Također, vrlo rado sudjelujemo na manifestacijama koje promoviraju različite znanosti, poput Znanstvenog piknika, Festivala znanosti i Dana za znanost.

Interaktivna izložba/radionica Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop! prisutna je od 2013. godine i odvija se svake godine u razdoblju od 22. travnja (Dan planete Zemlje) do 22. svibnja (Međunarodni dan biološke raznolikosti). Eksponate za našu radionicu posužujemo iz različitih institucija koje nam omogučuju i prijevoz izložaka, ali i dopuštaju izostanak s posla kolegama koji volontiraju u školama.

U školama volontiraju geolozi iz različitih institucija koje se bave geologijom (Prirodoslovno-matematički fakultet, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Hrvatski geološki institut, Hrvatski prirodoslovni muzej, INA d.d., Zavod za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja), ali i umirovljenici, nezaposleni geolozi, te posebice studenti geologije s oba fakulteta. Naši volonteri pokušavaju učenicima na popularno-znanstveni način približiti različite geološke pojmove, ljepote i znamenitosti. U školama se razredi izmjenjuju tijekom dogovorenog trajanja Izložbe kako bi što veći broj učenika vidio Izložbu i sudjelovao u prikazanim aktivnostima.
Od 2013. godine održali smo izložbu/radionicu u 99 škola, a u nekima smo gostovali i više puta. U akciji je tijekom ovih sedam godina sudjelovao 131 volonter.

U 2016., 2017., 2018. i 2019. godini dobili smo financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) čime smo nabavili vlastite lupe, knjige, izradili lentu i promotivne materijale, ali i majice koje naši volonteri nose prilikom sudjelovanja i u provedbi Izložbe/radionice na različitim manifestacijama čime stvaramo i sve bolji vizualni identitet ovog projekta. Zahvaljujući dodatnoj financijskoj potpori INA d.d. (2017. g.), uz sredstva dobivena od MZO,bili smo u mogućnosti početi s provedbom programa i u školama izvan grada Zagreba. U 2017. i 2018. g. smo posjetili osnovne i srednje škole na otocima (Krk, Mali Lošinj, Brač, Vis, Hvar i Korčula), 2018. godine gostovali smo u osnovnoj školi u Gospiću, dok smo 2019. godine bili u osnovnoj školi u Vukovaru čime ovaj projekt postaje sve više poznat i izvan granica grada Zagreba i Zagrebačke županije. Nadamo se da ćemo uz potporu institucija i dobru volju nastaviti s ovakvim akcijama.

Krajem 2019. godine dogovorili smo održavanje radionica u razdoblju od 22. travnja (Dan planete Zemlje) do 22. svibnja 2020. godine (Međunarodni dan biološke raznolikosti) u desetak osnovnih i srednjih škola. Novonastala situacija uzrokovana Covid-19 pandemijom u 2020. godini promijenila je naše planove tako da s obzirom na lockdown i preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske radionice nisu održane. Nadamo se da će radionice biti održane u 2021. godini.

U 2019. godini završen je drugi mandat vodstva Odsjeka (voditeljica odsjeka dr. sc. Morana Hernitz Kučenjak, doc. dr. sc. Karmen Fio Firi, tajnica Odsjeka). Na godišnjoj skupštini Hrvatskoga geološkog društva održanoj 10. prosinca 2019. godine za novog voditelja Odsjeka za popularizaciju geologije i geobaštinu izabran je dr. sc. Damir Palenik iz Hrvatskoga geološkog instituta.OPGG 2019 Izvješće - PDF
UZZM 2018 izvješće - PDF


Postani član HGD-a!


Burza rada i životopisi


Vaši prijedlozi i sugestije
Pratite nas na
FB    IG
 
> Digitalna knjižnica radova na hrvatskom jeziku


HGD 1951. - 2021. Hrvatsko Geološko Društvo
www.geologija.hr - info@geologija.hr
powered by pivot.hr