HGD odsjeci

Geofizički odsjek
Geokemijski odsjek
Geomatematički odsjek
Odsjek za gline
Odsjek za hidrogeologiju
Odsjek za inženjersku geologiju
Odsjek za mineralogiju
Odsjek za paleontologiju
Odsjek za sedimentologiju i stratigrafiju
Odsjek za sport
Odsjek za zaštitu geološke baštine
Studentski odsjek

 

Hrvatsko geološko društvo


Hrvatsko geološko društvo je dobrovoljna strukovna udruga koja okuplja geologe, te osobe koje se zanimaju za geologiju, kao i institucije iz područja geoloških znanosti.

Cilj i svrha djelovanja društva je promicanje djelatnosti geologa i razvoj geologije kao znanstvenog područja. Osobiti zadaci društva su unapređivanje stručnog i znanstvenog rada u geološkoj struci, razvijanje geologije, širenje geološkog znanja te stručno i znanstveno usavršavanje članova.

Rad društva ogleda se u organizaciji i održavanju javnih znanstvenih skupova, stručnih sastanaka, tribina, objavljivanje znanstvenih radova članova društva kako u domaćoj tako i u inozemnoj literaturi.
HGD - novosti


Popularizacija geologije na otocima (7. i 8. 11. 2017.)

16.11.2017.


Hrvatsko geološko društvo nastavilo je s prezentacijom projekta ''Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop!'' podržanoga od Ministarstva znanosti i obrazovanja i INA d.d.

Sa sjevernog dijela Jadrana gdje smo bili u srednjoj školi u gradu Krku i srednjoj školi u Malom Lošinju, preselili smo se dosta južnije i posjetili škole na otocima Braču i Visu.
Na otoku Braču interaktivna izložba/radionica bila je postavljena u Srednjoj školi Brač.

Održano je ukupno pet radionica od kojih su dvije bile namijenjene gimnazijalcima, te po jedna učenicima strukovnih usmjerenja, učenicima osmog razreda Osnovne škole u Supetru i učenicima Srednje klesarske škole iz Pučišća. Za gimnazijalce, kolegica Nina Kovačić održala je predavanje o velikom znanstveniku Andriji Mohorovičiću, koje je završilo kvizom znanja gdje su najbolji učenici dobili simbolične nagrade.

U srednjoj školi u "Antun Matijašević Karamaneo" u gradu Visu održali smo radionice za gimnazijalce i učenike od trećeg do osmog razreda osnovne škole.

Učenici su imali prilike kroz radionice naučiti nešto o geologiji svojeg otoka, o geološkoj karti, stijenama, fosilima, mikropaleontologiji te o istraživanju ugljikovodika u području Jadrana.

S obzirom na veliku zainteresiranost učenika i njihovih nastavnika možemo reći da je interaktivna izložba Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop! više nego uspješno održana u srednjim i osnovnim školama na naša dva otoka te se nadamo nastavku projekta u proljeće 2018. godine.

Geologija za otoke Brač i Vis - fotogalerija


Predavanje i radionica

14.11.2017.


Pozivamo vas na predavanje Petroleum Systems Analysis in the Alpine Foreland Basin u organizaciji Studentskog ogranka AAPG-a i  HGD-a koje će u petak 17.11.2017. održati prof. Reinhard Sachsenhofer s početkom u 11 sati na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu.

Sachsenhofer zivotopis i satnica


Radionica

13.11.2017.


Radionica "Hrvatsko podmorje – model za razumijevanje morskih palookoliša" održat će se u srijedu 15.11.2017. u predavaonici za Geološko kartiranje (-007), Geološko-paleontološkog zavoda PMF-a (Horvatovac 102a) s početkom u 16:30.

 

Program predavanja


Kreševo 2017

02.11.2017.


Članovi Hrvatskog geološkog društva posjetili su tradicionalni 14. po redu Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, poludragog i dragog kamenja koji je održan 14. i 15. listopada 2017. godine u Kreševu.

Na Sajmu su bili prikazani izlošci minerala i fosila brojnih izlagača te vjerodostojne makete objekata u kojima se vršila prerada i obrada ruda. S našim domaćinima, članovima Hrvatskog rudarsko-geološkog društva iz Mostara odigrana je i prijateljska nogometna utakmica.

Fotografije možete pogledati u fotogaleriji.

MECC2018 konferencija

25.10.2017.


Međunarodni kongres "9th Mid-European Clay Conference (MECC)" održat će se u Zagrebu u Hotelu Dubrovnik, od 17. do 21.09.2018. godine u organizaciji Odsjeka za gline pri Hrvatskom geološkom društvu. Suorganizatori skupa su Hrvatski geološki institut, Prirodoslovno matematički fakulteti i Rudarsko-geološko-naftni fakultet.

Skupovi srednjoeuropskih grupa za gline (Mid-European Clay Conferences) su zajedničke konferencije nacionalnih grupa za gline Republike Češke, Njemačke-Austrije-Švicarske (DTTG grupe), Mađarske, Poljske, Slovačke i Hrvatske. Redovito se održavaju od 2001. godine u zemljama srednje Europe. Prva konferencija održana je u rujnu 2001. godine u Staroj Lesni, Slovačka, nakon čega slijede konferencije u Miškolcu (Mađarska, 2004), Opatiji (Hrvatska, 2006.), Zakopanama (Poljska, 2008), Budimpešti (Mađarska, 2010), Průhonicama (Češka, 2012.), Dresdenu (Njemačka, 2014) i Košicama (Slovačka, 2016). Svrha ovih međunarodno priznatih konferencija je promocija suradnje i razmjena ideja i iskustva među istraživačima, studentima i industrijskim partnerima susjednih zemalja čija su istraživanja vezana za različite teme povezane s mineralima glina, zeolitima te drugim filosilikatima i silikatnim mineralnim sirovinama. 

U sklopu konferencije planirana je i organizacija dvije stručne ekskurzije: jedne na području grada Zagreba i Hrvatskog zagorja, a druga na području Baranje i Srijema, te radionica o nanočesticama koja će se održati u dolini Neretve pod nazivom: Nanominerals in sediments and soils. Lokalni znanstveni odbor čine predsjednici nacionalnih grupa srednjoeuropskih grupa za gline, a predsjednik je Prof. dr. sc. Darko Tibljaš. Predstavnice organizacijskog odbora su dr. sc. Anita Grizelj i dr. sc. Nikolina Ilijanić. 

Detalji kongresa nalaze se u Prvoj obavijesti
(First circular), kao i na web stranici kongresa: 
 http://www.mecc2018.com


Kongres management:

Spektar putovanja d.o.o., travel agency, Ul. Andrije Hebranga 34, 10000 Zagreb, Croatia

congress@spektar-holidays.hr


One Day in Europe: Croatia

24.10.2017.


S velikim zadovoljstvom vas obavještavamo da smo na web stranici EFG-a dobili prostor za predstaviti naše Društvo.

U okviru mjesečne publikacije EGF-a GeoNews pod naslovom One Day in Europe: Croatia, predsjednica Hrvatskog geološkog društva, gospođa Lilit Cota, dala je intervju u kojem je širu geološku javnost upoznala s organizacijom našeg Društva, radom, aktivnostima, ciljevima...

Cijeli intervju možete pročitati ovdje


Poziv na predavanje

04.10.2017.


Pozivamo vas na predavanje Geokemijsko istraživanje tla urbanog područja grada Siska i njegove okolice u organizaciji Geokemijskog odsjeka HGD-a. Predavanje će održati Ajka Šorša i Josip Halamić u četvrtak 12. listopada 2017. godine s početkom u 17 sati u Vijećnici Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

 

Geokemijsko istraživanje tla urbanog područja grada Siska i njegove okolice

Poziv na predavanje

02.10.2017.


Pozivamo vas na predavanje "Quantitative  biostratigraphic and radiometric calibration the time scale and chronostratigraphic correlation"  koje će  u okviru GPZ tribine održati Professor emeritus Vladimir I. Davydov u utorak 3. listopada 2017. godine s početkom u 10 sati (Horvatovac 102a, seminar – 016).


INTRAW

04.09.2017.


Projektni konzorcij INTRAW predstavio je tri nova izvještaja unutar kojih analizira primjere dobre prakse i ustanovljene slabosti tržišta ne-energetskih sirovina unutar pet referentnih zemalja: Australija, Kanada, Japan, Južna Afrika i Sjedinjene Američke Države.

Izvještaji su pod nazivima "Research & Innovation", "Education & Outreach" i "Industry & Trade". Novi dokumenti doprinose razumijevanju specifičnih dostignuća kroz cijeli lanac vrijednosti ne-energetskih materijala unutar referentnih zemalja.

  • Izvještaj "Research & Innovation" uspoređuje i opisuje inovacijske sustave u referentnim zemljama, uključivo i ulogu vodećih dionika, institucija i politika u istraživanom sektoru.
  • Izvještaj "Education & Outreach" analizira edukacijske aspekte referentnih zemalja unutar sektora ne-energetskih sirovina.
  • Izvještaj "Industry & Trade" uključuje i opis karakterističnih industrijskih klastera vezanih uz ne-energetske sirovine i njihov utjecaj na trgovinsku razmjenu i globalno tržišno natjecanja.

Više informacija na linku.


7th International Workshop "Neogene of Central and South Eastern Europe"

14.06.2017.


Sedma međunarodna radionica o neogenu centralne i jugoistočne Europe održana je od 28. do 31. svibnja 2017. u Velikoj. Na radionici koja se odvijala u prostorijama Parka prirode Papuk i Geoparku Papuk sudjelovalo je osamdeset i dvoje stručnjaka i znanstvenika iz deset država.

Na otvorenju skupa nakon pozdravnih govora i kratkog filma naših domaćina iz Parka prirode Papuk održana su tri pozvana predavanja uvaženih znanstvenika iz Hrvatske, Slovačke i Mađarske. Prvo pozvano predavanje održala je prof. Jasenka Sremac s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, pod naslovom: "Amazing biodiversity of Miocene reefs". Drugo predavanje "Neogene palaeogeography and basin evolution of the Western Carpathians" održao je prof. Michal Kováč, profesor s Faculty of Natural Science, Comenius University iz Bratislave. Dr. László Csontos iz MOL-a, Hungarian Oil and Gas Company održao je zadnje pozvano predavanje  pod naslovom "Late inversions and uplifts in a rift basin: a Pannonian basin review."

Dva dana radionice bila su posvećena znanstvenim predavanjima. Predavanja su bila podijeljena prema tematici u pet sekcija. Ukupno je održano dvadeset i pet predavanja, a u poster sekciji prezentirano je 20 radova.
Drugi dan radionice bio je rezerviran za terenski obilazak šest najreprezentativnijih neogenskih lokaliteta lociranih na Papuku, Požeškoj gori, Krndiji i Dilj gori. Zahvaljujući susretljivosti Veleučilišta u Požegi terenski dan je završen posjetom podrumu Veleučilišta, gdje su sudionici skupa upoznali tradiciju njegovanja vinogradarstva i vinarstva na prostoru Požeške doline.

Na kraju radionice dr. sc. Barbara Studencka iz Polish Academy of Science Museum of the Earth u Varšavi predstavila je poljsku kandididaturu za organizaciju slijedeće radionice koja se treba održati 2019. godine što je jednoglasno prihvaćeno.

U okviru skupa izdana je Knjiga sažetaka i Vodič ekskurzije.


Fotogalerija


GE(A)OMETRIJA - izložba fotografija

06.06.2017.


U petak 2. lipnja 2017. godine svečano je otvorena šesta po redu izložba Gea. Organizacijski odbor i ove je godine  imao težak zadatak – od velikog broja dobrih i kvalitetnih fotografija izabrati 40 najboljih.

Izložba je natjecateljskog i humanitarnog karaktera pa pozivamo posjetitelje da daju svoj glas fotografijama koje su ih najviše impresionirale.

Izložbu možete pogledati u poslovnoj zgradi INA d.d. (A. V. Holjevca 10, Zagreb)


GE(A)OMETRIJA - izložba fotografija - Fotogalerija


Popularizacija geoznanosti na otocima

18.05.2017.


Odsjek za zaštitu geološke baštine Hrvatskog geološkog društva kroz interaktivnu izložbu/radionicu ''Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop!'' promiče geologiju kao znanost u osnovnim i srednjim školama. Izlažemo uzorke iz raznih grana geologije (mineralogija, petrologija, paleontologija, naftna geologija, hidrogeologija itd.), a učenici su u prilici uzorke dotaknuti, pomirisati i detaljnije ih proučavati

Velika želja nam je djeci izvan Zagreba približiti geologiju, pa smo tako ove godine s našom radionicom posjetili otoke Krk i Lošinj.

Na otoku Krku našu interaktivnu izložbu prikazali smo u srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir u gradu Krku. Održane su dvije radionice gdje su učenici imali prilike ponešto naučiti o velikom znanstveniku Andriji Mohorovičiću, saznati nešto o istraživanjima ugljikovodika u Hrvatskoj, prošetati se kroz geološku povijest našeg planeta, pogledati kako pod mikroskopom izgledaju mikrofosili itd. Radionice su završile interaktivnom igrom znanja vezano uz predavanje o Andriji Mohorovičiću te slaganjem 3D modela dinosaura, gdje su najspretniji i najbrži učenici bili nagrađeni simboličnim nagradama.

U Malom Lošinju nalazi se srednja škola nazvana po svestranom profesoru i istraživaču Ambrozu Haračiću. U ovoj školi održali smo četiri radionice za učenike od prvog do četvrtog razreda gimnazije te za učenike odabranih strukovnih usmjerenja. Ovdje su učenici, kao i u srednjoj školi na Krku, imali prilike naučiti nešto o stijenama, geološkoj prošlosti i nastanku planeta Zemlje, naučiti zašto su važna istraživanja ugljikovodika, upoznati se s makro i mikro fosilima... Bilo je tu i puno pitanja, no vrijeme je bilo ograničeno s obzirom da je nakon radionica, za sve učenike, a i ostale zainteresirane, održano predavanje o Andriji Mohorovičiću i njegovom znanstvenom doprinosu. Malim nagradnim kvizom znanja u kojem su učenici mogli provjeriti stečeno znanje o velikom znanstveniku završio je naš posjet ovoj srednjoj školi.
 
S obzirom na aktivno sudjelovanje učenika u radionici i njihovu zainteresiranost, možemo reći da je interaktivna izložba "Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop!" više nego uspješno održana u srednjim školama na naša dva otoka uz svesrdnu pomoć našeg sponzora INA d.d.


Geologija za otoke Krk i Lošinj - Fotogalerija


Studentski dani geologije

18.05.2017.


U organizaciji Studentskog odsjeka Hrvatskog geološkog društva te u suradnji s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom i Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom, ove je godine po prvi put održan skup studenata geoloških usmjerenja pod nazivom Studentski dani geologije – SDG. Ideja skupa je omogućiti priliku izlaganja studentima koji su proveli značajno geološko istraživanje te upućivanje samih studenata u izgled profesionalnih znanstvenih kongresa. Tema ovogodišnjeg skupa bila su geološka istraživanja područja Vanjskih Dinarida.

Prvi dan (5. svibnja) obuhvatio je strukturno-geološka, stratigrafska, hidrogeološka, geokemijska i paleontološka predavanja šestero profesora te isti broj studenata. Skup je otvorio prof. Bruno Tomljenović pregledom strukturno-tektonskog sklopa Vanjskih, ali i Unutrašnjih Dinarida. Prezentaciju o mjerenju pukotina u Jelar brečama prikazao je student Lovro Blažok. Prof. Igor Vlahović u svojem predavanju dao je kratak pregled evolucije Jadranske karbonatne platforme. Prvi blok je zatvorio student Mario Poleto predavanjem o analognom modeliranju i primjeni u stvarnim geološkim sustavima. Drugi blok otvorila je doc. Jelena Parlov s predavanjem o mjerenju stabilnih izotopa vode i njihovoj primjeni u hidrogeologiji.

Studentica Valentina Kocijan predavala je o građi, speleogenezi i speleološkim objektima prostora Vanjskih Dinarida, a dr.sc. Tamara Troskot-Čorbić održala predavanje o matičnim stijenama navedenog prostora. Treći blok predavanja otvorio je doc. Dalibor Paar sve aktualnijom temom – geoturizmom. Inženjersko-geološko predavanje, točnije grafičku analizu pokosa stijenske mase ispričala je studentica Adriana Kukolja. Zadnja dva predavanja bila su paleontološka.

Prof. Jasenka Sremac predavala je o organizmima graditeljima današnjih stijena, a studentice Marta Gjirlić i Ajna Kaltak o fosilifernim miocenskim naslagama Dubravice. Raspored, točni nazivi predavanja kao i sažeci mogu se pronaći u Zborniku sažetaka. Predavanja su održana u predavaonici (-008) Geološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Drugi dan (6. svibnja) skupa bio je rezerviran za teren na Velebitu, s naglaskom na područja i stijene spomenute prethodnog dana na predavanjima. Ekskurzija je uključila šest lokaliteta s naslagama različitih starosti i litologija. Na lokalitetu Senjska Draga nakon glavnih dolomita unutar diplopornih vapnenaca prisutan je proboj amfibolskog porfirita. Od Senja prema Karlobagu vidljivi su jurski vapnenci te izmjena krednih naslaga i Velebitskih breča paleogenske starosti. Dolaskom na Kubus počinje se pružati slijed tzv. brušansko-oštarijske antiklinale, koju grade naslage od karbona pa sve do paleogena. Slijed započinje paleogenskim Velebitskim brečama na koje naliježu gornjojurski vapnenci i dolomitizirani vapnenci, donjojurski vapnenci u izmjeni s dolomitima, litiotidni i mrljasti vapnenci te glavni dolomiti. Gornjotrijaska emerzija na ovom je prostoru erodirala naslage sve do najmlađih srednjotrijaskih naslaga anizičke starosti – diplopornih vapnenaca. Perm je vidljiv na području Baških Oštarja i Brušana. Izgrađen je od tri debele zone dolomita razdvojene s dvije ili tri tanke zone tamnosivih vapnenaca. Nadalje kroz karbon i perm prolazi se kroz niz sedimentnih stijena, od Košna naslaga sve do organskih šejlova.

Na skupu je sudjelovalo ukupno 55 studenata, 49 s PMF-a i RGNF-a te šestero studenata iz Slovenije.

Studentski dani geologije 2017 - Fotogalerija


HGD na Festivalu znanosti

16.05.2017.


Na ovogodišnjem 15. Festivalu znanosti, održanom od 24. do 29. travnja 2017. godine sudjelovalo je i Hrvatsko geološko društvo.

Tema ovogodišnjeg Festivala bilo je VRIJEME, pa je to bilo i pravo vrijeme za nastavak aktivnosti HGD-a u okviru inicijative obilježavanja 160. godišnjice rođenja velikog znanstvenika – Andrije Mohorovičića, koja je započela 23. siječnja 2017. godine polaganjem vijenca ispred biste u rodnom Voloskom i održavanjem predavanja "Andrija Mohorovičić 160. godišnjica rođenja - život i djelo" u Opatiji.

U Velikoj dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla, 28. svibnja 2017. godine, Nina Kovačić, dipl. ing. fiz., održala je zanimljivo predavanje pod naslovom – "Geofizička otkrića Andrije Mohorovičića – primjena u naftnoj industriji".


Detalje s atmosfere na predavanju možete pogledati u galeriji fotografija


 


Zaštićen još jedan geološki lokalitet

26.04.2017.

Nakon dugih 19 godina zaštićen je još jedan geolokalitet. Županijska skupština Vukovarsko-srijemske županije na svojoj 34. sjednici proglasila je "Gorjanovićev praporni profil u Vukovaru" geološkim spomenikom prirode.


Više informacija možete pročitati ovdje.


 


Foto natječaj GEA

24.04.2017.

Rok za slanje fotografija na foto natječaj GEA, produljen je do 01.5.2017. godine

 


Geološka šetnja - Zagreb

10.04.2017.

Geološke ljepote i znamenitosti ne okružuju nas samo na terenu, već i svakodnevno na ulicama i trgovima naših gradova. 

Što sve možete primijetiti šećući po centru grada Zagreba, bilo da se radi o različitim tipovima stijena koje se eksploatiraju i koriste kao tehničko-građevni, arhitektonsko-građevni ili ukrasni kamen, ili pak o mineralima i fosilima koji te stijene grade, uz povijesne i turističke detalje potražite na stranici

 http://geoloskasetnjazagreb.com 
(autorica Karmen Fio Firi).Poziv na predavanje

28.03.2017.

Pozivamo vas na predavanje The relationship between metasomatism and oxidation state in the lithospheric mantle: an example from the Massif Central, Franceu koje će u organizaciji Geokemijskog odsjeka HGD-a održati Alan Butler Woodland u ponedjeljak 3. travnja 2017. godine s početkom u 17,30 u Vijećnici Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta (Pierottijeva 6, Zagreb).


CV - Woodland
Abstract - Woodland

Foto natječaj Gea 2017

15.03.2017.

Pozivamo vas da i ove godine sa svojim umjetničkim fotografijama sudjelujete u izložbi GEA koju organizira Hrvatsko geološko društvo.

Tema ovogodišnje izložbe je "Ge(a)ometrija", a od sudionika očekujemo fotografije vezano uz geometrijske pojave i oblike u geologiji, trokuti, piramide, stošci, kugle, valjci, paralelne ravnine, plohe, bilo da se radi o oblicima na mikro ili makro skali…

Pravo sudjelovanja na ovoj izložbi otvorenog tipa, osim članova HGD-a, imaju i svi ostali zaljubljenici u fotografiju, geoznanosti, prirodne ljepote.

Rok za slanje fotografija je 20. travnja 2017. g., a poslati ih treba na e-mail adresu: hgd.gea@gmail.com


Poziv GEA 2017

Studentski dani geologije - skup studenata geoloških usmjerenja

15.03.2017.

U organizaciji Studentskog odsjeka Hrvatskog geološkog društva 5. i 6. svibnja 2017. godine održat će se skup pod nazivom Studentski dani geologije.

Navedeni skup sadržavat će predavanja profesora i studenata geologije, priređena prvenstveno za studente geoloških usmjerenja.

 

Studentski dani geologije - Prva obavijest


Web stranica skupa: http://sdg.portalnebula.hr/Obilježavanje 160. godišnjice rođenja Andrije Mohorovičića.

27.02.2017.

Još jedan članak o 160-toj obljetnici rođenja Andrije Mohorovićića.

Mohorovičić NL Liburnijski 170219

Poziv na predavanja

08.02.2016.

Pozivamo vas na dva zanimljiva predavanja u organizaciji Odsjeka za sedimentologiju i stratigrafiju, koja će 15. i 16. veljače 2017. održati profesor Poppe de Boer: "Modern versus ancient controls on sedimentary systems; the present is not always the key to the past" i "Orbital (Milankovitch) cycles: pathways for the transfer of orbital signals into the sedimentary record".

Poppe de Boer je profesor emeritus sedimentologije na Sveučilištu Utrecht u Nizozemskoj. Bio je predsjednik IAS-a od 2010. do 2014 godine. U svojem znanstvenom radu bavio se raznim sedimentološkim temama kao što su primjerice, sedimentni facijesi uvjetovani plimom i osekom, orbitalni signali u sedimentologiji i facijesi bogati organskom tvari. Trenutni istraživački interesi su mu katastrofalni geološki događaji, razvoj efekta staklenika te sedimentni sustavi u sušnim uvjetima.

Oba predavanja će se održati u predavaonici (-008) Geološko-paleontološkog zavoda PMF-a (Horvatovac 102a) s početkom u 14 sati.

Modern versus ancient controls on
sedimentary systems; the present is
not always the key to the past

Orbital (Milankovitch) cycles:
pathways for the transfer of orbital
signals into the sedimentary record

 


Obilježavanje 160. godišnjice rođenja Andrije Mohorovičića.

01.02.2017.

Akademik Andrija Mohorovičić (Volosko, 23. siječnja 1857. – Zagreb, 18. prosinca 1936.) bio je istaknuti hrvatski znanstvenik na području meteorologije i seizmologije.  

Prvi je u svijetu na osnovi analize valova potresa u Pokupskom utvrdio fenomen različitih brzina širenja valova u odnosu na gustoću medija, što je dovelo do otkrića plohe diskontinuiteta koja dijeli koru od plašta Zemlje a koja je njemu u čast nazvana Mohorovičićev diskontinuitet.

Hrvatsko geološko društvo i Grad Opatija obilježili su ovu godišnjicu polaganjem vijenca ispred biste u rodnom Voloskom i održavanjem predavanja "Andrija Mohorovičić 160. godišnjica rođenja - život i djelo" u Opatiji.

Ovom prilikom zahvaljujemo Gradu Opatiji na svesrdnoj pomoći i suradnji prilikom organizacije događanja. S obzirom na značaj i veličinu našeg svjetski poznatog i priznatog  znanstvenika, tijekom čitave godine nastavit ćemo s obilježavanjem ove obljetnice popularizacijom njegovog djela, predavanjima, posebnim tiskanim izdanjima i sl. a revitalizirati ćemo i inicijativu za podizanje dostojnog spomenika u Zagrebu.

 

Pročitajte kako je ovaj događaj zabilježen u medijima

Novi List

 

Pogledajte fotogaleriju


Novi broj Vijesti HGD-a 52/2

09.01.2017.

Novi broj Vijesti HGD-a 52/2

Preuzmite WEB HGD Vijesti 52-2

Sretan Božić i Nova 2017.

21.12.2016.

Svim članicama i članovima Društva želimo sretan i blagoslovljen Božić i veselu, uspješnu i poput kristala blistavu Novu 2017. godinu!

 

Upravni odbor Hrvatskog geološkog društvaKratko izvješće sa 34. redovne skupštine

21.12.2016.

34. redovna skupština Hrvatskog geološkog društva – 16. 12. 2016.


U petak 16. prosinca 2016 u Velikoj predavaonici Geološko-paleontološkog zavoda PMF-a održana je 34. redovna skupština Hrvatskog geološkog društva. Skupštinu je vodilo radno predsjedištvo u sljedećem sastavu: prof. dr. sc. Dunja Aljinović – predsjednica, te članovi predsjedništva dr. sc. Tonći Grgasović i izv. prof. dr. sc. Nenad Tomašić.

Predavanje "Slovensko geološko društvo – povijest, aktivnosti i ideje za suradnju s Hrvatskim geološkim društvom" održao je prof. dr.sc. Timotej Verbovšek, potpredsjednik Slovenskog geološkog društva.

Predsjednica Društva gđa. Lilit Cota iznijela je izvješće o radu Upravnog odbora i aktivnostima Društva. Tijekom 2016. godine održano je 5 sjednica Upravnog odbora, dvije izvanredne skupštine, prihvaćen je novi statut Društva, izabrani članovi Nadzornog odbora i Suda časti, održano je 26 predavanja, organizirane su tri stručne ekskurzije, organizirana su dva znanstvena skupa - Međunarodni limnogeološki skup "Lake Basin Evolution" (20. - 24. 5. 2016.) i Hrvatsko-mađarski geomatematički kongres (26.-28. 5. 2016.), s projektom "Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop!" članovi Društva su 11 škola intenzivno radili na popularizaciji geologije, te sudjelovali s istim projektom na Znanstvenom pikniku uz novu radionicu "Geo-art". Hrvatsko geološko društvo sudjeluje i na dva projekta H2020: KINDRA i INTRAW.

Financijsko izvješće pripremila je gđa. Đurđica Kraljević, a iznijela ga je tajnica Društva Morana Hernitz Kučenjak.
Nakon izvješća Nadzornog odbora koje je izložio prof. dr. sc. Josip Halamić i Suda časti koje je iznio dr. sc. Tvrtko Korbar, sljedilo je izvješće glavne urednice Vijesti HGD-a gđe. Katarine Krizmanić. Izviješće za znanstveni časopis Geologia Croatica pročitala je tajnica Društva.

Nakon što su voditelji odsjeka upoznali prisutne s radom svojih odsjeka tijekom 2016. godine, predsjednica Društva izložila je plan rada za 2017. godinu te podijelila priznanja zaslužnim članovima.

Ove godine održana je peta po redu izložba fotografija CroGea. O detaljima natječaja i tijeku izložbe govorila je gđa Nina Kovačić, te su proglašeni pobjednici.

Na kraju skupštine predsjednica Društva predstavila je kalendar HGD-a koji se sastoji od 12 najboljih fotografija protekla četiri natječaja Gea. Kalendari će biti darovani individualnim donatorima Hrvatskog geološkog društva, kao i organizacijama koje doniraju ili sponzoriraju pojedine aktivnosti Društva. Prikupljene donacije koristit će se za aktivnosti Studentskog odsjeka.

Skupština je završila prigodnim domjenkom uz aukciju fotografija s ovogodišnje Gee. Sav prihod s aukcije bit će darovan udruzi Krijesnica.

Kratki film s prikazom dijela ovogodišnjih aktivnosti članova Društva:Kalendar HGD-a

21.12.2016.

Ove godine načinjen je kalendar Hrvatskog geološkog društva s po tri najbolje fotografije s dosadašnjih izložbi. Kalendari će biti darovani individualnim donatorima Hrvatskog geološkog društva, kao i organizacijama koje doniraju ili sponzoriraju pojedine aktivnosti Društva. Prikupljene donacije koristit će se za aktivnosti Studentskog odsjeka.

Svoju donaciju za Studentski odsjek možete dati na sljedećim lokacijama i podignuti svoj primjerak kalendara:

Prirodoslovno-matematički fakultet:
Karmen Fio Firi,
karmen.fio@gmail.com

Rudarsko-geološko-naftni fakultet:
Marta Mileusnić;
marta.mileusnic@oblak.rgn.hr

Hrvatski geološki institut:
Koraljka Bakrač;
kbakrac@hgi-cgs.hr


Hrvatski prirodoslovni muzej:
Katarina Krizmanić;
katarina.krizmanic@hpm.hr

INA d.d., A. V. Holjevca 10:
Nina Kovačić;
nina.kovacic@ina.hr

INA d.d., Lovinčićeva 4:
Morana Hernitz Kučenjak;
morana.hernitz-kucenjak@ina.hr


Intraw

09.12.2016.

Objavljen je treći po redu info-letak H2020 projekta INTRAW – International Observatory on Raw materials, u kojem HGD sudjeluje kao povezana treća strane (eng. linked third party).

 

Projekt je započeo 2015. godine, i bavi se istraživanjem mogućnosti suradnje između zemalja članica EU i pet tehnološki naprednih i resursima bogatih zemalja izvan EU (Australia, Kanada, Brazil, Južna Afrika i SAD).

 

INTRAW je razvio tri scenarija koji opisuju razvoj tržišta ne-energetskih sirovina (raw materials) u 2050. godini, o čemu se provela rasprava kroz niz radionica u organizaciji članica konzorcija, te završna rasprava sa 30 sudionika konferencije EU Raw materials week u Briselu.

 

Tri scenarija pod nazivom "Unlimited trade", "Sustainable trade" i "National walls" imaju za cilj pripremiti Europsku uniju za budućnost i istovremeno spasiti je od mogućih neželjenih pravaca razvoja tržišta ne-energetskih sirovina. Scenariji će biti dostupni na web stranici projekta  početkom 2017. godine.

 

Više informacija na ovdje


Predavanje

06.12.2016.

Pozivamo vas na dva predavanja vezana za sekvenciranje DNA  iz geoloških materijala i njegovu primjenu u paleoekološkim rekonstrukcijama: "Ancient environmental DNA from lake sediments"  i "Why should we try high-throughput single-pollen aDNA sequencing?" koja će u organizaciji Hrvatskog geološkog instituta i Hrvatskog geološkog društva  održati  Mikkel Winther Pedersen i Ana Prohaska, istraživači i suradnici The Willerslev Group sa Centre for GeoGenetics, The Natural History Museum of Denmark, u  srijedu 14. prosinca 2016. s početkom u 14 sati u konferencijskoj dvorani HGI-a, Sachsova 2.

Sažetci predavanjaPoziv za predaju radova

08.12.2016.

Pozivamo vas da sudjelujete u specijalnom broju uvaženog časopisa "GEOFLUIDS" (impaktni faktor 1,75) posvećenog evoluciji bazenskih fluida u intrakontinentalnim riftovima, interesantnim u genezi mineralnih ležišta, ugljikovodika, geotermalnih pojava i sl.

Poziv za predaju radova

Predavanje

06.12.2016.

Pozivamo vas na predavanje "Geološko skladištenje ugljičnog dioksida – tehnologija i potencijal" koje će u organizaciji Studentskog odsjeka održati izv. prof. dr. sc. Bruno Saftić u ponedjeljak 12. prosinca 2016. s početkom u 16 sati Vijećnici Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.


Predavanje

30.11.2016.

Pozivamo vas na predavanje o Etiopiji, koje će su održati u okviru GPZ tribine u srijedu 7. prosinca 2016. u 15:05 sati.

 


Predstavljanje knjige

22.11.2016.

Pozivamo vas na predstavljanje knjige Prapovijest u srijedu 23. studenoga 2016. godine  s početkom u 15 sati u predavaoni GPZ (-008), Horvatovac 102a.


Na predstavljanju knjige govorit će predsjednica HGD-a, gđa Lilit Cota,  zamjenik pročelnika Geološkog odsjeka, akademik Vladimir Bermanec, stručna redaktorica knjige, prof. Jasenka Sremac, te predstavnici hrvatskog nakladnika Mozaik knjige i suradnika koji su radili na prijevodu.


Prema informacijama nakladnika, knjiga će se tom prigodom moći nabaviti pod povoljnijim uvjetima.


Otvorenje izložbe Cro Gea

24.10.2016.

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe fotografija Cro Gea koje će se održati u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u utorak (Demetrova 1, Zagreb) 25. listopada 2016. godine u 14 sati

 


Predavanje

24.10.2016.

Pozivamo Vas na predavanje "NOVE METODE MJERENJA CO2 – DELTA RAY SPEKTROMETRI: PRIMJENA U GEOZNANOSTIMA I ISTRAŽIVANJU OKOLIŠA" koje će održati Danijela Šmajgl u srijedu 26. listopada 2016. s početkom u 15 sati u predavaoni (-008) Geološko-paleontološkog zavoda PMF-a (Horvatovac 102a, Zagreb).

 


Predavanje

18.10.2016.

Pozivamo Vas na predavanje
"Eugen – Belgija 2016." u organizaciji Studentskog odsjeka HGD-a koje će se održati u srijedu 19. listopada 2016. u Vijećnici Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta s početkom u 16:30 sati.

 

 


Predavanje

10.10.2016.

Pozivamo vas na predavanje
"Ekspedicija Zahor, BIH 2016."
u organizaciji Studentskog odsjeka HGD-a. Predavanje će se održati u utorak 11. listopada 2016. u Vijećnici Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta s početkom u 17 sati.

 

 


Predavanje

04.10.2016.

Pozivamo Vas na predavanje
"Naftonosni sedimenti i fosili Jurske obale na jugozapadu Engleske"
koje će se održati u Hrvatskom geološkom institutu u utorak 11. listopada 2016. godine s početkom u 14 sati.

 

Sažetak predavanja

 


Predavanje

04.10.2016.

Pozivamo vas na predavanje
"TRAGOVI FOSILA U PROMINSKIM NASLAGAMA"
koje će se održati 5. listopada 2016. s početkom u 15 sati u predavaonici GPZ-a (-008) na Horvatovcu 102a.

 

 


Značajno otkriće

15.09.2016.

Značajno otkriće – u Austriji pronađene 2,5 metra dugačke kljove mamuta iz pleistocena.

Ekipa bečkog Prirodoslovnog muzeja, pod vodstom dr. sc. Olega Mandića, iskopala je kod Mistelbacha u Donjoj Austriji u suradnji s Austrijskim geološkim institutom odlično sačuvane ostatke mamuta. Lokalitet je nađen u sklopu detaljnog geološkog kartiranja trase budućeg autoputa Beč-Prag. Iskopavanje je značajno podržala firma Asfinag, koja vodi građevinske radove na toj trasi, ustupanjem svoje mehanizacije. Ekipa na terenu je uključila geologe, paleontologe, preparatore, studente, ukupno sedmoro ljudi. 

Nakon prospekcije terena odmah je započeto s iskopavanjem. Nađene su dvije 2,5 m dugačke kljove i 5 kralježaka, koji su najvjerojatnije pripadali istoj jedinki mamuta. Nalazi su stabilizirani gipsanim zavojem, oprezno izvađeni iz sedimenta i transportirani na muzej radi daljnje obrade. Preparacija je najkritičniji dio obrade ovakvih nalaza. Fosilna kljova obično puca nakon sušenja i raspada se u komadiće, međutim primjenom posebnih kemikalija taj proces se može spriječiti. Iz tog razloga su nalazi dobro uščuvane kljove mamuta vrlo rijetki. U zbirci bečkog muzeja, koja je osnovana jos u doba Marije Terezije nema više od deset primjeraka.

S obzirom da nisu nađeni ostaci zuba, direktna odredba vrste mamuta je problematična.  Usporedno s preparacijom nalaza bit će napravljene analize proba uzetih u sedimentima u kojima su kosti nađene, radi odredbe starosti i okoliša taloženja. Zanimljivo je da strukturno-geološki pokazatelji sugeriraju znatno veću starost slojeva s kostima, od faune kopnenih puževa nađenih u istim naslagama, a koje ukazuju na klimatske uvjete kasnog pleistocena. Konačna interpretacija na osnovu svih pokazatelja očekuje se tokom sljedeće godine.


Fotogalerija

 

 


Geološka šetnja Zagrebom


"THE 7TH INTERNATIONAL WORKSHOP ON THE NEOGENE FROM THE CENTRAL AND SOUTH-EASTERN EUROPE"
; 28-31 May 2016 (Velika, Croatia)
www.7ncsee2017.com
--------------STUDENTSKI DANI GEOLOGIJE

skup studenata geoloških usmjerenja

5. i 6. svibnja 2017., Zagreb


Vaši prijedlozi i sugestijePostani član HGD-a!


Burza rada


 
> Digitalna knjižnica radova na hrvatskom jeziku


HGD 1951. - 2017. Hrvatsko geološko društvo
www.geologija.hr - info@geologija.hr
powered by pivot.hr